понеделник, 29 ноември 2021 г.

Лешникови сладки с млечен карамел

 



Интересното в тази рецепта е млечният карамелен сос. Приготвя се не с масло, а с бял шоколад и сметаната се замества с прясно мляко. На вкус е много по-лек и с изразен млечен аромат. Отсъствието на сметаната го прави по-течен, но ако желаете да го сгъстите варете соса на тих огън още няколко минути. 

Продукти за около 25 сладки:

тесто:

80 г меко масло
60 г захар
1 яйце + 1 жълтък
80 мл олио
ванилия, щипка сол
20 г пресято какао
1 равна ч.л. бакпулвер
320 г брашно

карамел:

70 г захар
60 мл горещо прясно мляко
70 г натрошен бял шоколад
по желание сол на вкус

друго:

1 разбит с вилица белтък
140 г ситно натрошени лешници

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте с лопатка маслото и захарта. Прибавете цялото яйце, жълтъка, ванилията и размесете отново. Налейте олиото и поръсете с 2-3 лъжици от брашното. Разбъркайте на каша. Смесете останалото брашно с какаото, солта и бакпулвера. Сипете ги в сместа и за кратко омесете тесто. 

* От тестото направете топчета с големина на орех. Потопете ги в белтъка и оваляйте в ядките. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Сплескайте ги съвсем леко с пръсти и в средата направете вдлъбнатина. Изпечете сладките за около 20 минути в предварително загрята нва 170* фурна с вентилатор. 

* За карамеления сос стопете на слаб до среден огън захарта на светъл карамел. Гответе в по-висок съд, а не в плитък. Налейте внимателно млякото. Независимо, че е горещо ще предизвика бурна реакция и трябва да внимавате, за да не се изгорите. Оставете съда на котлона, докато се превърне в карамелен сироп. Махнете от огъня и добавете шоколада. Оставете го да се отпусне 1-2 минути и разбъркайте до гладка консистенция. Ако харесвате солен карамел сложете няколко кристалчета морска сол. Охладете.

* Напълнете сладките с карамелен сос и поснесете. Да ви е сладко! 

*** Ако вдлъбнатините на сладките са станали по-малки по време на печене може да ги разширите и направите по-дълбоки, като ги натиснете внимателно с малка лъжичка или както правя аз, с коркова тапа. Сладките трябва да са съвсем горещи, веднага след като ги извадите от фурната. Притискайте с лек натиск, тъй като тестото е нежно и ронливо и лесно може да се начупи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар