неделя, 5 декември 2021 г.

Кракелин-профитероли с карамелен ганаш

 



За мен вчера беше един много специален ден. Щастлив ден. Излезе третата ми книга "Празнични рецепти". В нея са събрани рецепти за големите български празници, двата поста-коледен и великденски, тема за св. Валентин и няколко идеи за парти. Надявам се книгата да ви е интересна и да готвите по нея с удоволствие и вдъхновение. Днес еуфорията още ме държи и виртуално искам да ви почерпя с фини профитероли, пълнени с карамелен ганаш и хрупкава кракелин-обвивка. И друг път сме говорили тук за кракелин. Заповядайте линк към рецептата за още едни подобни профитероли.

Продукти за около 40 профитероли:

парено тесто:

100 г прясно мляко
100 г вода
100 г масло
1 ч.л. захар
2-3 щипки сол
150 г брашно
4 яйца размер L

карамелен ганаш:

175 г захар
300 мл гореща сметана
20 г мед
200 г ситно натрошен натурален или млечен шоколад
65 г меко масло

кракелин:

40 г меко масло
50 г светла кафява захар
50 г брашно

Приготвяне:

* Започнете с кракелина. В купа разбъркайте маслото и захарта. Не е нужно да ползвате миксер, бъркалка или лъжица са напълно достатъчни, за получите еднороден крем. Добавете брашното и отново разбъркайте. След това продължете по стъпките по вече написаната от мен рецепта, следвайки линка, който посочих по-горе.

* Профитеполи: И тук няма нужда да се повтарям. Рецептата и начинът на приготвяне отново е описан тук. Но ако предпочитате своя рецепта за парено тесто, ползвайте нея.

* Карамелен ганаш: Карамелизирайте захарта на умерен огън до светъл карамел. Внимателно налейте сметаната, сложете меда и разбъркайте, докато получите карамелено-сметанов сос. Ако останат парченца нестопен карамел върнете течността на огъня и загрейте наново, докато се стопят. Добавете соса на части към шоколада. Разбъркайте на гладък крем. Накрая разбийте всичко с пасатор, като прибавите и маслото. Оставете крема да се охлади и напълнете профитеролите. Да ви е сладко!

*** Кремът е подходящ за пълнеж на тарталети, тарт или торта. Може да го съхраните в хладилник до 2 седмици или замразите за дълго време. Ако ви остане крем от профитеролите го ползвайте за друго или замразете.




Няма коментари:

Публикуване на коментар