събота, 13 февруари 2021 г.

Мекици с газирана вода

 


Бързи мекици с газирана вода и без никакъв набухвател. Получават се големи шупли, хрупкави са по краищата и много крехки. Еластичността при класическите мекици с мая тук липсва. Разбира се, нищо не може да се сравни с нашенските мекици. Така уханни, меки, жилави и неустоимо вкусни! Като си идвам в България има три задължителни неща, които правя. Да си хапна мекици, баничка и кебапче. Но не в ресторант или домашно приготвени, а от онези, които се продават по пазарите. Ей така, на крак. Но да не изпадам в носталгия, а да се върна към мекиците с газирана вода. Няма да съм честна, ако ви кажа, че и те са страшно вкусни. Хубави са и не приличат на нищо друго, освен на себе си. Със сиренце, някакво сладки или просто поръсени с пудра захар са чудесна закуска. Ще се радвам да ги опитате и да споделите дали ви харесват. Сами преценете дали да останат трайно в рецептурника ви или никога повече да не се сетите за тях. 


Продукти за 8 големи мекици:

200 мл газирана вода

1 равна ч.л. сол

2 ч.л. захар

1-2 с.л. олио

350 г брашно


Приготвяне:

* В купа смесете газираната вода, солта, захарта и олиото. Сипете брашното и омесете гладко тесто. Разделете го на 8 части, които направете на топчета. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да отпочинат за 10-15 минути. 

* Всяко топче разточете върху набрашнен плот на тънък кръг около 3-4 мм. В тиган загрейте олио за дълбоко пържене. Изпържете за кратко мекиците, докато се зачервят. По време на пържене може да ги обърнете един-два пъти. Сервирайте топли. Да ви е сладко! 

сряда, 10 февруари 2021 г.

Целувки с Тофифи

 


Най-хубавите целувки! С мека вътрешност и хрупкава повърхност. Неустоими ги правят крехката маслена бисквитка и разтопения карамелен бонбон. Опитайте!

Продукти за около 30 целувки:

бисквити:

180 г брашно
20 г захар
ванилия
2-3 щипки сол
125 г студено масло нарязано на малки кубчета
1 жълтък
1-2 с.л. студена вода

целувки:

3 белтъка
210 г захар
ванилия

друго:

около 30 бонбона Тофифи (Toffifee)
какао за поръсване

Приготвяне:

* За бисквитите сложете заедно всички продукти в купа и с миксер разбъркайте на маслени трохи. Може да направите това в блендер или с кухненски робот. Съберете трохите на топка и не месете с ръце, не е необходимо. Охладете за 30 минути. Разточете тестото с дебелина около 3 мм и изрежете кръгли бисквити с диаметър около 4 см. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Върху всяка бисквита сложете по един бонбон Тофифи.

* За целувките първо разбийте добре белтъците. След това постепенно сипвайте от захарта, като продължавате да разбивате. Овкусете с ванилия. Целувченият крем трябва да е много гъст, да може да се шприцова и да държи форма. Изисква по-дълго разбиване, бъдете търпеливи. Най-лесно става с кухненски робот. Оставяте го да разбива белтъците и захарта до готовност, а вие си пиете кафето на дивана.

* Сипете готовия белтъчен крем в пош с широк накрайник. Върху всеки бонбон Тофифи направете по една голяма целувка. Леко поръсете с какао и изпечете сладките за около 20 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Да ви е сладко!