сряда, 5 януари 2022 г.

Сельодка под шуба-руло

 


Тази емблематична руска салата обикновено се реди на пластове в дълбока чиния или купа. Сервира се като се гребе с лъжица. Салатата е с много повече майонеза, а в моята рецепта е малко и служи само за спойка. Предлагам вариант във форма на руло, който е чудесен за празнична трапеза. Рецептата търпи вариации. Понякога руснаците слагат варени яйца и кисели краставички. Не забравяйте да солите всеки пласт, но внимателно. Рибата и майонезата са солени.

Продукти за 6-8 порции:

250 г сварено червено цвекло
250 г настъргани сварени картофи
200 г настърган сварен морков
2 филета маринована херинга (сельодка), нарязана на хапки
1/2 глава лук на тънки резени
50-60 г майонеза
копър
сол
черен пипер

Приготвяне:

* Нарежете цвеклото на възможно най-тънки кръгове. Може да ползвате ренде-мандолина или широка белачка за зеленчуци. Подредете кръговете върху лист найлоново фолио под форма на правоъгълник с приблизителни размери 30/20 см, като ги застъпвате керемидообразно. Посолете леко и намажете с малко майонеза.

* Отгоре разпределете картофите и загладете на равен пласт с опакото на намокрена с вода лъжица. Посолете и отново намажете с майонеза.

* Върху картофите по същият начин сложете морковите. Посолете и намажете с майонеза.

* В средата наредете рибата. От едната страна сложете лук, а от другата копър. Поръсете с черен пипер.



* С помощтта на фолиото завийте на стегнато руло. Приберете в хладилника поне за 2-3 часа, за да се стегне и спои. Нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар