неделя, 23 януари 2022 г.

Заешко по испански

 


Ароматна гозба със заешко месо, чоризо, нахут и сини сливи. На пръв поглед необичайна комбинация, но всеки продукт отлично кореспондира с останалите.

Продукти за 6-8 порции:

4 с.л. зехтин
150 г чоризо, нарязано на кръгчета
1 заек около 2 кг, нарязан на 6-8 парчета
1 глава нарязан на ситно лук
150 г моркови на кръгчета
2 скилидки ситно нарязан чесън
1 клонче пресен розмарин или 1 ч.л. сушен
3-4 клончета прясна мащерка или 1 ч.л. сушена
500 мл сухо червено вино
250 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
3 зърна хвойна
1 дафинов лист
250 г чери домати
100 г сушени сливи без костилки
400 г отцеден консервиран нахут
2-3 клончета босилек - листа
магданоз за поръсване

Приготвяне:

* Загрейте зехтина на среден огън и запържете в него кръгчетата чоризо. Извадете ги в чиния.

* Посолете парчетата заешко и ги поръсете с черен пипер. Запържете ги от двете страни до златисто в мазнината от чоризото. Тази стъпка е съществена за добрия вкус на гозбата. Запърженият колбас отпуска в зехтина приятен аромат на опушено, ярък червен цвят и вкус от червения пипер в него и лека пикантност.

* Към запърженото месо сипете лука, морковите и чесъна. Подправете с розмарин и мащерка и гответе няколко минути без капак.

* Налейте виното и бульона. Оставете да заври, за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете хвойната, дафината, доматите, чоризото и сините сливи. Посолете и подправете с черен пипер.

* Прехвърлете всичко в подходящ съд за печене. Печете в предварително загрята на 200* фурна за около 90 минути. За по-бързо може да захлупите съда с капак в първите 30 минути от печенето или да го покриете с лист алуминиево фолио. След това отхлупете и доизпечете. Ако готвите див заек времето на печене е по-продължително.

* В последните 15 минути от готвенето прибавете нахута. Сервирайте ястието поръсено с пресен босилек и магданоз. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар