Докато все още през зимния сезон има хубави тикви, може да опитате тези ароматни масленки с тиквено пюре. Пригответе по-голямо количество пюре и замразете. Така ще имате чудесна добавка към други сладкиши, чийзкейк и бисквити. Подправете пюрето с подправки, които харесвате към тиква. Може да сложите само един аромат или няколко смесени.
Продукти за около 28-30 броя:
тиквено пюре:
300-400 г почистена тиква по избор
25 г стопено масло
1 ч.л. микс подправки по избор (канела, кардамон, джинджифил, ванилия, звезден анасон, карамфил и др.)
2-3 щипки сол
2 с.л. кафява захар
тесто:
125 г меко масло
50 г пудра захар
ванилия
2-3 щипки сол
1 жълтък
170 г брашно
25 г царевично нишесте
друго:
тиквени семки
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
* Нарежете тиквата на кубчета и я смесете с останалите продукти за пюрето. Ако ползвате сорт Хокайдо не белете кората. Изсипете всичко в тава, покрита в хартия за печене и изпечете за около 30 минути в предварително захрята на 180* фурна с вентилатор. (Времето на печене зависи от сорта тиква. Проверявайте с клечка, дали парчетата са омекнали. Различните сортове отпускат и различно количество вода. Ако след изпичане тиквата е много водна я изцедете в цедка. Нужно е пюрето да е максимално гъсто.) Намачкайте изпечената тиква с вилица или преса за картофи.
* За тестото разбъркайте с лопатка маслото с пудрата захар, ванилията и солта. Добавете жълтъка, размесете отново и сипете брашното, примесено с нишестето. Отново с лопатката объркайте всичко на тежко лепкаво тесто. Не месете с ръце и не добавяйте повече брашно.
* Увийте тестото в стреч фолио. Охладете добре за 1-2 часа в хладилник.
* Разточете тестото върху хартия за печене на тънък правоъгълник около 3 мм дебелина и размери приблизително 30x10 см. Поръсете хартията и точилката с малко брашно. В средата на тестото сипете от пюрето и го разстелете равномерно, като оставите 1-2 см от краищата свободни. Поръсете с тиквени семки и загърнете навътре свободните краища.
* Пренесете тестото заедно с хартията в тава. Изпечете за около 20 минути до златисто в предварително загрята на 180* фурна с вентилатор.
* След като сладкишът изстине поръсете краищата му с пудра захар. За да предпазите пълнежа от захарта може да сложите върху него парче хартия за печене или салфетка. Нарежете на резенчета и поднесете към кафе или чай. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар