четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Орехови дамски целувки (Baci di dama)

 




   Тези вкусни сандвич-бисквити идват от град Тортона в италианската област Пиемонт. Класическите Baci di dama са създадени през 19 век и са с лешници, които са емблематични за района Пиемонт. „Baci di dama“ означава "дамски целувки", които се състоят от две бисквитки, свързани заедно с шоколад, представляващи "целувката" на името. Сладките са класифицирани като традиционен защитен пиемонтски продукт и се продават почти във всяка италианска пекарна. Толкова са харесвани навсякъде по света, че рецептите варират. Моят вариант е със запечени орехи и на големина са толкова мънички, че лесно се побират по две сладки в супена лъжица. 

Продукти за около 30 малки двойни бисквити:

тесто:

75 г меко масло
80 г кафява захар
ванилия
1 малко яйце
2-3 щипки сол
130 г брашно
50 г предварително запечени и ситно счукани орехи
1/2 ч.л. бакпулвер

друго:

75 г Нутела
50 г ситно счукани сурови орехи

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и захарта. Добавете ванилията и яйцето. Отново разбъркайте. Смесете заедно брашното, орехите, солта и бакпулвера. Изсипете ги в маслената смес и размесете добре с лъжица или лопатка, колкото всичко да се смеси добре. Увийте тестото в стреч фолио и го оставете в хладилника за 2 часа.

* От охладеното тесто направете фитили и ги нарежете на малки парченца. С длани направете топчета колкото малък лешник. Оваляйте горната им част в суровите орехи и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. 

* След като бисквитките изстинат ги слепете две по две с нутела (може да ги слепите със стопен шоколад или ганаш). Броят им зависи изцяло от големината на топчетата, които ще направите. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар