Швейцарският флаг представлява изображение на бял пресечен равен кръст върху червен квадрат. Този национален символ е приет сравнително наскоро (XIX век), но историята му датира от Средновековието. Още тогава по време на битки швейцарските воини са се сражавали с униформи, на които е бил пришит бял кръст. След това Наполеон забранява използването на кръста и официалният флаг става трицветен-зелено, червено и жълто. Това знаме не се приема и запазва като символ от швейцарците и след падането на профренската власт в страната е решено да се върне стария флаг. Въпреки това до началото на XIX век Швейцария няма единен флаг, обединяващ всички кантони. Едва след края на гражданската война през 1847 година националното знаме на страната се утвърждава като червен квадрат с бял равен пресечен кръст в средата.
Днес ви представям рецепта за швейцарски ванилови кифлички, символизиращи кръста върху националното им знаме. Пухкави, ароматни и неустоимо вкусни. Благодаря на Marcel Paa за чудесната рецепта.
Продукти за около 12 кифлички:
тесто:
100 мл хладко прясно мляко 3,6%
15 г прясна мая или 1 пакетче суха
35 г захар
ванилия
1 жълтък
40 г кисело мляко 3,6%
300 г брашно, смесено с 1/4 ч.л. сол
50 г много меко масло
пудинг крем:
25 г царевично или пшеничено нишесте
50 г захар
ванилия
2-3 щипки сол
2 жълтъка
250 мл прясно мляко 3,6%
друго:
3-4 с.л. стафиди, предварително накиснати в ром, коняк или бренди
3-4 с.л. затоплен кайсиев мармалад
Приготвяне:
* За тестото разтворете маята в прясното мляко. Добавете захарта, ванилията, жълтъка и киселото мляко. Разбъркайте. На части сипете брашното, като бъркате. Когато сместа стане гъста, доизмесете с ръце. Най-накрая прибавете маслото и месете, докато мазнината се усвои напълно от тестото. Може да приготвите тестото с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. А най-лесно е, ако имате кухненски робот. Тогава сложете абсолютно всички съставки заедно в купата на робота, като започнете да разбърквате на ниска скорост. След това увеличете скоростта и месете 5-7 минути, докато получите гладка топка тесто.
* Покрийте купата с омесеното тесто със стреч фолио. Загрейте фурната на 50* и я изключете. Оставете купата в затоплената фурна за 1 час.
* През това време пригответе крема. В тенджерка смесете нишестето, захарта, ванилията и солта. Прибавете жълтъците и част от млякото. Разбъркайте на гладка емулсия и разредете с останалото мляко. На среден огън сварете гъст крем под непрекъснато бъркане. Прехвърлете крема в купа и го покрийте плътно със стреч фолио. Оставете го да се охлади до стайна температура.
* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина около 3 мм и приблизителни размери 35х20 см. Разбъркайте още веднъж добре пудинга и го нанесете на равен тънък слой върху разроченото тесто. Поръсете със стафидите. Срежете тестото в средата на две ленти по дължина. Навийте плътно на рула двете ленти откъм дългата им страна и ги нарежете на равни парчета по около 8 см.
* Всяко рулце срежете на две части по дължина. Покрийте тава с хартия за печене. Поставете парчетата в тавата на кръст две по две с отрязаната част нагоре.
* Оставете тавата отново в топлата фурна за около 30-40 минути.
* Загрейте фурната на 180* с вентилатор и изпечете кифличките за около 15 минути. Не ги препичайте, след като се зачервят отгоре са готови. Още горещи ги намажете със затопления кайсиев мармалад, за да получат лъскава и ароматна глазура. Поднесете ги съвсем леко топли или напълно изстинали. Най-вкусни са когато кремът е студен. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар