събота, 21 май 2022 г.

Зелена шакшука

 



Шакшука (şakşuka) е традиционно ястие в Близкия Изток, което се поднася най-вече като закуска. Тъй като е популярно в много страни, и вариантите на приготвяне са различни. Най-общо казано това са чушки в доматен сос със забулени яйца. Каквито и да са разликите в рецептите, задължителните неща са най-вече подправките: кимион, кориандър и лют пипер. Точно те правят гозбата ароматна и пикантна. Пролетен и свеж вариант със същите подправки може да се направи с всякакви зелении. Изберете продукти, които обичате и които лесно ще намерите. Ястието търпи всякакви вариации, но винаги остава много вкусно.

 Продукти за 2 порции:

2-3 с.л. олио
1/2 стрък праз на кръгчета
2-3 скилидки счукан чесън
1 ситно нарязана зелена люта чушка
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
150 г нарязан кейл, манголд, листа червено или захарно цвекло, пак чой или друго по избор
200 г отцеден консервиран нахут
100 г замразен грах
150 г пресен спанак
шепа нарязана мента
шепа нарязан копър
настъргана кора и сок от 1/2 лимон
сол и черен пипер
4 яйца
зехтин за поръсване

Приготвяне:

* В голям тиган задушете в олиото праза и чесъна. Добавете лютата чушка и подправките. Сложете кейла, налейте малко вода и задушете, докато леко омекне.

* Сипете нахута и граха. Гответе на умерен огън под капака десетина минути. Ако е нужно налейте още малко вода. Накрая сложете спанака, ментата, копъра, сока и кората на лимона. Посолете и поръсете с черен пипер.

* С лъжица направете четири вдлъбнатини. Във всяка чукнете по едно яйце. Захлупете и изключете котлона. Оставете ястието под капак на горещия котлон, докато белтъкът се коагулира, но жълтъците трябва да останат рохки. Сервирайте гозбата леко топла или студена. Ще стане още по-вкусно, ако поръсите ястието с натрошено сирене. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар