неделя, 15 май 2022 г.

Торта Ябълково мохито

 


Синът ми каза, че това е една от най-хубавите торти, които съм правила. А щом детето така казва, майка му хвърчи. Шегата настрана, тортата наистина е изключително вкусна. Съдържа всички компоненти на коктейла Мохито и допълнително е освежена със зелена ябълка. Не мога да ви покажа снимка на разрез от голямата торта. Тя беше за рождения ден на сина ми, а той съответно почерпи приятелите си с нея. Но за да я опитаме и ние у дома направих една мини тортичка. Нея може да я видите отрязана и да добиете бегла представа, как изглежда отвътре. Единственото, което липсва в нея е хрупкавия слой. И тъй като е мини торта съответно блатът и пластът мохито също са малки. При кръгла стандартна торта нещата изглеждат различно. Ето и рецептата, а аз наистина много ще се радвам, ако я опитате.

Продукти за торта 20 см:

За удобство всички мерки са в грамове.

Пласт ябълково мохито:

120 г вода
40 г кафява захар
20-25 листа прясна мента
настъргана кора от ½ лайм
сок от ½ лайм
100 г обелена зелена ябълка, нарязана на малки кубчета
3 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
30 г бял ром

Хрупкава основа:

50 г меко масло
40 г кафява захар
40 г ситно натрошени печени бадеми
50 г царевично нишесте
настъргана кора от ½ лайм

Блат:

1 яйце
30 г захар
20 г мед
30 г царевично нишесте
35 г фино смлени бадеми
¼ ч.л. бакпулвер
30 г кисело мляко
ванилия
7-10 листа ситно нарязана прясна мента
настъргана кора от ½ лимон
20 г стопено масло
зелена сладкарска боя

Мус с бял шоколад и лайм:

140 г прясно мляко
настъргана кора от 1 лайм
230 г ситно натрошен бял шоколад
80 г прецеден сок от лайм
ванилия
7 г желатин, набъбнат в 2-3 с.л. вода
300 г разбита до пухкаво охладена течна пълномаслена сметана

Глазура:

Рецептата може да видите тук.

И още една снимка на същата торта, отново приготвена за подарък.




Приготвяне:

1. Пласт ябълково мохито: Кипнете водата, захарта, кората от лайм и половината ментови листа. Оставете сиропа за 30 минути настрана, за да се овкуси, след което го прецедете. Отново го загрейте и добавете ябълковите кубчета и сока от лайм. Гответе 2-3 минути и махнете от огъня. Сложете желатина и разбъркайте, докато се стопи. След като всичко се охлади до стайна температура прибавете ситно нарязани останалите листа мента и рома. Изсипете сместа във форма 18 см и замразете за няколко часа. Най-удобно е да ползвате силиконова форма. Ако нямате такава, ползвайте друга, но отвсякъде покрита със стреч фолио.

2. Хрупкава основа: Разбъркайте в блендер абсолютно всички съставки. Нужно е само да се смесят, не бъркайте дълго. Изсипете тестото във форма 18 см, покрита с хартия за печене. С лъжица или с намокрени пръсти разстелете всичко на равен пласт. Изпечете основата за 13-15 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Не печете по-дълго време, независимо от вида. Извадете формата от фурната и я оставете леко да се охлади, докато основата се стегне.

3. Блат: Докато хрупкавата основа се пече пригответе блата. С бъркалка разбъркайте яйцето със захарта и меда, докато се разпени. Прибавете нишестето, смесено с бадемите и бакпулвера. Сипете киселото мляко. Овкусете с ванилия, ментови листа и лимонова кора. Най-накрая налейте маслото и сложете залена боя. Разбъркайте. Изсипете тестото върху вече запечената хрупкава основа и загладете на равен слой. Изпечете ги заедно за още 13-15 минути в предварително загрята на 170* с вентилатор. След като блатът изстине го замразете за 1-2 часа.

3. Мус с бял шоколад и лайм: Загрейте до кипване млякото заедно с кората от лайм. Отстранете от огъня и го оставете да се овкуси за 30 минути, след което прецедете. Загрейте млякото отново до кипване. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи. Излейте млякото върху белия шоколад и оставете за 1-2 минути, за да се отпусне шоколада. Прибавете сока от лайм и ванилията. Отново разбъркайте и разбийте с пасатор до хомогенност. След като сместа изстине до стайна температура я разбъркайте с разбитата сметана.

4. Сглобяване: Използвайте силиконова форма 20 см. Ако не разполагате с такава ползвайте друга, но покрита отвсякъде със стреч фолио. Изсипете вътре половината мус. Върху него поставете замразения пласт ябълково мохито. Покрийте с останалия мус. Най-отгоре сложете блата със зелената част нагоре. Притиснете с ръце, за да потъне леко в крема и всичко да се изравни. Замразете тортата за минимум 8 часа. Извадете замразената торта и я освободете от формата. Покрийте я с огледална глазура, по желание напръскайте половината страна със сладкарски спрей велур (може да го поръчате през интернет) и украсете по желание. Оставете тортата да се отпусне бавно и равомерно в хладилника. Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар