неделя, 2 октомври 2022 г.

Люти мексикански бисквити

 



 Любимият ми шоколад е натурален с чили. Толкова е зарибяващ, че след всяко парченце искаш още едно. И причината за това е леката пикантност, която придава чили-пипера. Който го е опитвал знае, че шоколадът не е лют, а по-скоро има само загатка на пиперливост, която най-вече се усеща като послевкус. Точно такива са и днешните бисквити. Попаднах на рецептата тук. Не знам дали наистина са мексикански или просто са ги нарекли така заради многото шоколад и лютивината в тях. В крайна сметка и двата компонента са традиционни за Мексико. Това е без значение. Важното е, че бисквитите са много вкусни, крехки и нежни. Много шоколадови, с малко мазнина и брашно и с консистенция на брауни. Любителите на пикантните храни ще са очаровани, както и тези, които не обичат люто. Пропуснете пипера, ако не го харесвате или приготвяте сладките за деца.

Продукти за около 25-30 бисквити в зависимост от големината им:

120 г натрошен натурален шоколад
30 г масло
80 г кафява захар
1 голямо яйце
ванилия
55 г бяло брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 равна ч.л. канела
2-3 щипки сол
½ до 1 ч.л. лют пипер или 1 ситно накълцана червена люта чушка (лютивината определете сами според предпочитанията си)
90 г шоколадов чипс или нарязан на парченца натурален шоколад

Приготвяне:

* Стопете заедно на водна баня или в микровълнова фурна шоколада и маслото. Разбъркайте до хомогенност и оставете 3-4 минути да се охлади.

* В купа разбийте до пухкав побелял крем яйцето и захарта. Добавете ванилията.

* Отделно смесете брашното с бакпулвера, канелата, солта, лютия пипер и половината от шоколадовия чипс.

* Към шоколада и маслото прибавете разбитото със захар яйце, а след това и брашното. Разбъркайте и оставете сместа да отпочине 5 минути на стайна температура, за да стане пухкава от активирането на бакпулвера.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175*С с вентилатор.

* С лъжица сипете малки купчинки от тестото на разстояние едно от друго, защото се разливат по време на печене. Може да оформите бисквитите и с ръце, тъй като сместа е достатъчно плътна и позволява това. Сплескайте леко сладките и наредете върху тях останалия шоколадов чипс.

* Изпечете ги за около 12 минути. Не ги препичайте, за да не изсъхнат и станат твърди. Разкошни са леко топли, а изстинали ги съхранявайте в кутия. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар