Продукти за 12-16 панделки:
125 г меко масло
125 г рикота
125 г брашно
1/2 ч.л. сол
разбито яйце за намазване
по желание сушен зелен лук, сушен чесън или смлян ким
разбито яйце за намазване
Приготвяне:
* Разбъркайте на крем маслото и рикотата. Добавете брашното и солта. Отново разбъркайте с лъжица на лепкаво тесто. По желание добавете подправки. Оставете го за 2 часа в хладилника, за да се стегне.
* Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност с дебелина около 0,5 см. Изрежете кръгове с желана от вас големина. С малко ножче направете разрези, както е показано на снимка 1.
* Повдигнете средните триъгълни части. (снимка 2)
* Съберете горния и долния триъгълник. (снимка 3)
* Върху тях върнете повдигнатите парчета. (снимки 4 и 5)
* С малката лента увийте средата на панделката като леко прищипете с пръсти. (снимка 6)
Здравей, Йоли! Разкошни соленки! Всъщност, рецептата не ми е непозната и гарантирам, че стават и с българско крема сирене и с натрошено краве сирене дори, но най-фини са с рикота, както ти ги представяш. Начина на оформяне обаче ги прави елегантни и напълно различни. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и тук, Доре. Да, може да се направят и с друго, но с рикота са по-фини.
Изтриване