събота, 28 януари 2023 г.

Задушени говежди ребра с крем от грах

 


Ястието може да се приготви и със свински джолан, както и с телешки ребра или врат. Освен пюре от грах чудесно подхожда пюре от кореноплодни, картофи, батат или тиква.

Продукти за 4 порции:

1.500-2000 г говежди ребра
2 глави лук
1 морков
резен глава целина
½ стрък праз
3 скилидки чесън
1 дафинов лист
3 зърна хвойна
7-8 зърна черен пипер
2 гвоздейчета карамфил
2-3 клончета мащерка
1 малко клонче розмарин
40 г доматено пюре
1 с.л. червен пипер
200 мл говежди бульон
200 мл черна бира
сол на вкус
2-3 с.л. олио

Гарнитура:

Крем от грах:

50 г масло
1 шалот на ситно
1 скилидка чесън на ситно
500 г замразен грах
200 мл прясно мляко
10-12 листа прясна мента
сол


Приготвяне:

* Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Сложете ги в дълбок съд за печене. Посолете ребрата и ги наредете върху зеленчуците.

* Отделно в купа разбъркайте доматеното пюре, червения пипер, олиото, бульона и бирата. Посолете на вкус и залейте месото и зеленчуците.

* Сложете всички подправки в парче тензух и завържете с конец на стегнанто пакетче. Поставете го в соса и гответе под капак във фурна, загрята на 200°C около 1 час. След час обърнете говеждото и задушете за още 60-90 минути или докато месото напълно омекне. В края на печенето махнете капака и запечете до златисто.

* Извадете ребрата в чиния и отстранете подправките. Прецедете соса. По желание оставете няколко парченца от зеленчуците.

* За гарнитурата задушете в маслото шалота и чесъна. Добавете граха и прясното мляко. Гответе на тих огън, докато граха омекне. Махнете от котлона и прибавете ментата. Пасирайте на гладко пюре и посолете. Претрийте пюрето през цедка, за да стане съвършено гладък крем. Сервирайте говеждите ребра със сос и крем от грах. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар