петък, 3 февруари 2023 г.

Ананасова торта

 



Всеки компонент от тази торта е с ананас, който я прави изключително ароматна, нежна и ефирна. Рецептата, от която взаимствах идеята е с готово пюре Пиня колада. Тъй като знам, че трудно се намира, а е и скъпо, приготвих пюре от консервиран ананас. Получи се невероятно сполучливо като вкус и консистенция. Също използвах и пресен плод за средния слой и блата, за да се усещат хрупкави свежи парченца ананас, несравнимо по-вкусни и ароматни, отколкото ако са консервирани.
Бъдете внимателни, когато ползвате пресен ананас и искате да го желирате. Плодът съдържа ензим, който разрушава белтъка. Желатинът изгубва свойствата си и няма да стегне. Затова е нужно съвсем за кратко да сготвите плода и всичко ще е наред.
Тортата се замразява, което е голямо предимство, тъй като всичко може да се приготви предварително. За удобство всички мерки са в грамове.

Продукти за торта 20 см:

Ананасово желе:

160 г пресен ананас, нарязан на малки кубчета
150 г ананас от консерва, фино пюриран
20 г кафява захар
настъргана кора от 1 лайм
сок от ½ лайм
7 г желатин, набъбнат в 2-3 с.л. студена вода

 Приготвяне:

* В малка тенджерка смесете всички продукти без желатина. Гответе на тих огън 2-3 минути. Дръпнете от огъня, добавете желатина и разбъркайте. Оставете да се охлади до стайна температура. Изсипете желето в силиконова форма 18 см и замразете. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио.

 Блат:

Маринован ананас:

150 г пресен ананас на малки резенчета
10 г стопено масло
20 г кафява захар
10 г кокосови стърготини

 Тесто:

1 яйце (М)
60 г бяла кристална захар
25 г стопено масло
30 мл слънчогледово олио
12 г прясно мляко
настъргана кора от 1 лайм или ½ лимон
1 с.л. сок от лайм или лимон
ванилия
60 г брашно
2 г бакпулвер

 Приготвяне:

* Пригответе маринования ананас, като в купа смесите и разбъркате резенчетата с останалите продукти. Оставете настрана, докато приготвите тестото.




* За тестото разбъркайте на крем яйцето и захарта. Добавете маслото, олиото и млякото. Подправете с ванилия, кора и сок от лайм. Накрая сипете брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте на гладко тесто. Миксер не е нужен, само телена бъркалка.

* Постелете форма 20 см с хартия за печене и загрейте фурната на 175°C с вентилатор.

* Изсипете тестото и отгоре наредете парченцата маринован ананас.



* Изпечете блата за около 20-25 минути. Проверявайте готовността му с дървена клечка. След като блатът изстине, отрежете от него кръг 18 см, увийте го в стреч фолио и го замразете.

 Ананасов мус:

400 г ананас от консерва, фино пюриран
3-4 с.л. сок от лайм
фино настъргана кора от 1 лайм
40 г захар
ванилия
4 жълтъка
250 г накълцан на ситно бял шоколад
13 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. студена вода
360 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

 Приготвяне:

* В тенджерка смесете пюрено ананас, сока и кората от лайм, захарта, ванилията и жълтъците. Разбъркайте и на тих огън под непрекъснато бъркане сварете крем до 85°C. Ако нямате термометър внимавайте сместа да не кипне, за да не се пресече от жълтъците. Отнемете от огъня малко преди кипене и добавете желатина и шоколада. След като де стопят напълно, разбийте с пасатор за повече гладкост. След като кремът се охлади до стайна температура, го разбъркайте внимателно с разбитата сметана.

 Сглобяване:

* На дъното на силиконова форма 20 см изсипете половината от муса. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга с подвижен ринг, отвсякъде покрита със стреч фолио.

* Върху муса поставете замразеното ананасово желе. Излейте останалия мус. Върху него поставете блата с парченцата ананас надолу. Притиснете внимателно с ръце, за да потъне в муса. Замразете тортата.

 Украса:

Извадете тортата от фризера и я освободете от формата. Може да я украсите по ваше желание. Ако ви хареса да е покрита с глазура, ето как да я приготвите. Гарнирана е с цветя изсушен ананас. Поръсете тортата с кокос, туктам сложете резенчета лайм и я оставете бавно и постепенно да се отпусне в хладилника. Ако се спрете на ананасовите цветя, поставете ги върху тортата преди сервиране, тъй като от влагата на хладилника ще омекнат. Приятно творчество!

 


Източник

1 коментар:

  1. Съвсем скоро щe имам повод, за който ще ми трябва торта. Определено ще опитам да направя тази. Изглежда и ефектно, и вкусно. Благодаря за подробно описаната рецепта, определено ще ми е от помощ при приготвянето. Отскоро чета блога и има отлични идеи, при това много добре описани, поздравления.

    ОтговорИзтриване