събота, 1 април 2023 г.

Сладки гнезда

 


Ако ви се заиграва с нещо по-различно за Великден, може да приготвите тези сладки гнезда. Всяко тесто, което държи добре форма след изпичане е подходящо. Аз имах във фризера останало тесто от тази рецепта. Тъй като не е много сладко си мислех да го изпека на бисквити и да ги слепя две по две с шоколад. Едно мислех, друго стана. Пак напълних сладките с шоколад, но се превърнаха в малки гнезда, благодарение на пресата за чесън. С нея стават чудесни „спагети“, само трябва да имате търпение, тъй като пресата е малка и в нея не може да влезе голямо количество тесто. Хрумна ми да опитам и с пресата за картофено пюре, но ме достраша, че тя е твърде голяма. Може би ще опитам друг път.

И така, рецепта днес няма, а само начин на приготвяне. Изберете сами тестото, което най-много харесвате за бисквити. Уверете се, че пресата за чесън е съвсем чиста.
Направете тестото на фитил и го нарежете на малки парчета с големина на орех. Сложете парченце в пресата и натиснете, за да излезе тестото през дупките. Отгоре също излиза част от тестото. Затова го сложете отново в пресата и стиснете. Нужно е да повторите това 2-3 пъти, докато пресовате цялото парченце тесто. След това с пръсти оформете внимателно „спагетите“ на кръг. Притиснете с пръст в средата, за да оформите малка вдлъбнатина. Аз правя това с тапа от бутилка.



Пренесете сладките в тава, покрита с хартия за печене. За целта ползвайте тънка шпатула или нож, подпъхвайки го под сладките. Изпечете ги за около 15-20 минути в предварително загрята на 175°С с вентилатор.
Докато сладките са още горещи ги напълнете с натрошен шоколад, който ще се стопи от топлината им. Изстинали може да ги напълните с нутела, крем, желе или друго по избор.

Украсете гнездата с дребни бонбони, захарни цветя или направете като мен-малки яйчица от марципан. Може да оцветите марципана в различни цветове или да напудрите самите яйчица с перлени сухи бои. Покриват идеално и много равномерно, а и придават по-празничен вид.




Приятно майсторене и не забравяйте да се забавлявате. Позволете на децата да ви помогнат. За тях ще бъде истинско удоволствие!




Няма коментари:

Публикуване на коментар