понеделник, 19 юни 2023 г.

Салата от тиквички с крем от сирене

 



Една вкусна лятна салата от тиквички, чиято идея за подреждане взаимствах от Martina Tenz. Нямам никаква представа какви са съставките на нейната салата, затова я приготвих по моя вкус с продукти, които се намират във всеки дом. Всичко това означава, че вие може да направите салатата с напълно различнно овкусяване, както и изцяло да промените крема. Днешната публикация е само идея. Импровизирайте!

Продукти за 4 салати:

4 малки тиквички (около 150-200г всяка)

Дресинг:

2 с.л. светъл мед
6 с.л. зехтин
по 2-3 щипки смлян бял и розов пипер
4 с.л. бял балсамов оцет
2 с.л. ябълков или бял винен оцет
1 с.л. ситно накълцана мащерка
сол

Крем от сирене:

150 г бяло саламурено сирене (препоръчвам овче или козе)
100 г кисело мляко
сол
1 ч.л. ситно накълцана мащерка

Приготвяне:

* С ренде мандолина или остър нож нарежете тиквичките по дължина на тънки ленти. Не ги белете, кората ще запази целостта им, което води до по-добра форма.

* В по-плитък съд разбъркайте всички съставки за дресинга. Опитайте го и според вашия вкус добавете оцет, мед или сол. Поставете тиквичките вътре, внимателно ги размесете, за да полепне дресинга по всички ленти и ги оставете да се мариноват за 5 минути.

* Докато тиквичките се овкусят пригответе крема. Настържете на ситно сиренето и го смесете с млякото и мащерката. Посолете. За по-гладка емулсия може да пасирате сместа. Изсипете готовия крем в пош.

* С ринг за сервиране или печене подредете салати в 4 персонални чинии. Ако нямате ринг може да си направите сами, като изрежете пръстен от бутилка от минерална вода. В ринга съвсем небрежно подредете лентичките тиквички, като ги извивате буквално както ви хрумне.




* В образувалите се празни пространства между лентичките шприцовайте по малко от крема със сирене. Завършете салатата с прясна мащерка и поднесете. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар