петък, 16 юни 2023 г.

Винено-лавандулово желе

 



Лавандулово време е. Имаме възможност да приготвим различни уханни десерти, напитки, да декорираме с лавандула дома си, както и да я изсушим. На вашето внимание предлагам невероятно желе от пенливо вино и лавандула. Изключително фино и нежно, с чудесен аромат и цвят. Освен, че може да го хапвате с палачинки или пържени филийки, желето е незаменимо като пълнеж за различни торти и дребни сладки.
Подобно желе приготвих и с цвят на бял бъз, чиято рецепта ще прочетете в края на публикацията. Толкова добре се получи, че не мога да реша кое ми харесва повече-с лавандула или бъз...

Продукти за лавандулово желе:

750 мл пенливо вино (напр. Prosecco)
3 шепи цветове лавандула
500 г желираща захар 2:1
сок от ½ лимон


Приготвяне:

* Накиснете за една нощ лавандуловите цветове във виното. На следващия ден прецедете течността и я излейте в тенджера. Смесете я с желиращата захар и лимоновия сок. На слаб огън сварете желе за 5 минути, като разбърквате. Още горещо го разсипете в чисти буркани. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат.

*** За по-наситен цвят може да добавите малко сладкарска боя или 1-2 цвята изсушен хибискус (каркаде).

 


Продукти за желе от бъз:

750 мл вино розе
40 цвята бял бъз
2 лимона, нарязани на едро
ванилия
500 г желираща захар 2:1

Приготвяне:

* Накиснете цветовете във виното. Добавете лимоните и ги намачкайте с ръце, за да отпуснат сока и аромата си. Захлупете съда и оставете на стайна температура за 48 часа. Разбърквайте 2-3 пъти на ден.

* Отстранете цветовете бъз и лимоните, като добре ги изстискате с ръце. Прецедете виното и го налейте в тенджера. Добавете желиращата захар и ванилията. Сварете желе за 5 митути на слаб огън, като разбърквате. Още горещо го разсипете в чисти буркани. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар