четвъртък, 27 юли 2023 г.

Тиквички с домати и маслини

 



Продукти за 2 порции:

2 малки тиквички
4 с.л. зехтин
200-300 г чери домати
1 малка глава лук
4 скилидки чесън
1 стрък селъри
шепа черни маслини без костилки
1 ч.л. сух риган
шепа листа босилек
сол и черен пипер
1-2 с.л. кедрови ядки
2 с.л. настърган пармезан





Приготвяне:

* Срежете тиквичките на две по дължина. Не ги белете, за да запазите целостта им по време на готвене. С нож направете нарези по месестата част. Запечете ги до зачервяване откъм срезовете в тиган, намаслен с 1 с.л. от зехтина.

* Нарежете на половинки доматите, лука на полумесеци, чесъна на едро и селърито на парченца. Сложете ги в тава и ги разбъркайте с маслините, ригъна, босилека, сол и черен пипер. Полейте с останалия зехтин и запечете за 20 минути в загрята на 200°C фурна.

* След като зеленчуците започнат да се карамелизират сложете върху тях тиквичките с нарязаната част нагоре и запечете още 15 минути. Към края на печенето поръсете с кедрови ядки и пармезан. Гответе още няколко минути, докато кедровите ядки порозовеят. Оставете ястието да отдъхне на стайна температура и поднесете. Да ви е сладко!




2 коментара:

  1. Йоли, имаш ли Инстаграм? Не можах да те намеря, а бих искала там да следя новите рецепти.

    ОтговорИзтриване