неделя, 23 юли 2023 г.

Лавандулова крем-торта

 


Във ваканция съм и имам възможност да отделя повече време за хобито си. Обичам да се занимавам с малките детайли и да гледам как нещо се ражда изпод ръцете ми. Притежавам търпението, нужно за тези пипкави неща, а същевременно ме хращат нервите, ако трябва да развържа най-обикновен възел. За това търпение нямам и направо хващам ножицата.
И така, имам удоволствието да ви представя моята рисувана лавандулова торта. Приготвих я за 2 дена и рецептата е изцяло моя. Много ще се радвам, ако я опитате, дори и да не е в този вид. Знаете, оформянето на една торта е изцяло въпрос на личен вкус и въображение. Смело мога да кажа, че съчетанието между виненото лавандулово желе и нежния крем с бял шоколад и лимон е просто фантастично! Синът ми каза, че тортата определено влиза в топ 3 от всички торти, които съм правила. А те не са никак малко.

Тортата в диаметър е 18 см, но е много висока-10,5 см. При мотивите, които нарисувах по страничните блатове по-голяма торта няма да стои добре, по-ниска също. Вие винаги може да я направите по-голяма и ниска. Вкусът определено си заслужава. Преди няколко публикации ви представих рецепта за лавандулово желе. Използвах го в тортата, но с желатин, тъй като просто е страхотно! В случая може да го направите и със сушена лавандула, ако не може да намерите прясна. За удобство всички мерки са в грамове.
И така, скъпи читатели, надявам се, че имате търпение да прочетете тази дълга публикация. С радост ще отговоря на въпросите ви, ако нещо не е ясно описано.



Продукти за торта 18 см:

Цветен блат:

Смес за рисунките:

20 г пудра захар
20 г белтък
20 г много меко масло
20 г брашно

За тестото:

3 белтъка
60 г кристална захар
100 г прясно мляко
80 г брашно
30 г слънчогледово олио
ванилия
2-3 щипки сол

Приготвяне:

* За сместа за рисунките смесете всичко в купичка и добре го разбъркайте. След това го разделете на части и оцветете със сладкарски бои. Сипете ги в хартиени фунийки или в пошове, като на върха на всеки отрежете малък отвор.

* На бял лист скицирайте с молив мотиви по ваш избор. Може да нарисувате всичко-плодове, фигури, цветя. Повторете контурите с черен маркер. Не е нужно да са съвсем точни, необходимо е само да имат ясни линии и да се виждат добре. (Снимка 1)



* Тук е нужно да прецените дължината на рисунката. Трябва да е достатъчно дълга, за да обгърне тортата. Няма как да изпечете наведнъж блата, затова се налага да направите две отделни рисунки, които после да отрежете с еднакъв размер и да снадите. Надявам се от следващите снимки да стане ясно, как точно трябва да се получи.

* Сложете нарисувания лист под хартия за печене. Фиксирайте хартията с тиксо, за да не се движи. (снимка 2)



* С цветните теста очертайте и запълнете фигурите по рисунката, които прозират под хартията за печене. (Снимка 3)



* По същият начин подгответе още една хартия. Замразете нарисуваните листи във фризер за 15-20 минути. Може да направите това от предния ден.

* За основното тесто за блата разбийте на гъст крем белтъците с половината захар. В отделна купа смесете и разбъркайте всички останали продукти. Прибавете белтъците, като бъркате с лопатка.

* Загрейте фурната на 175°С с вентилатор. Извадете нарисуваните листи от фризера и ги сложете в тава/тави. Върху рисунките внимателно разпределете тестото и загладете с шпатула. Изпечете двата блата за 12 минути.

* След като блатовете изстинат внимателно ги отлепете от хартията. (Снимка 4)



* Ако желаете да придадете повече контур на рисунките може да го направите с много тънка четка за рисуване и малко тъмна сладкарска боя. Изрежете ги по размера на тортата, която сте предвидили. За да са съвсем точни използвайте линия. (Снимка 5)



Продукти за основата:

20 г меко масло
40 г пудра захар
ванилия
1 яйце М
40 г брашно
1-2 щипки сол

Друго:

за намазване -70 г конфитюр от боровинки (или други червени плодове)

Приготвяне:

* Разбийте на пухкав крем маслото, захарта и ванилията. Добавете яйцето, разбийте отново и сипете брашното и солта. Разбъркайте до гладка консистенция. Изсипете тестото във форма 18 см и го изпечете за около 20-25 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. След като изстине отрежете от краищата 2-3 мм.

* Сложете основата в тортена чиния. Отгоре сложете тортен ринг с ацетатна лента от вътрешната страна. Внимателно поставете двата нарисувани блата по вътрешните стени на ринга с рисунъка навън. Пристегнете внимателно обръча, за да се съединят добре нарисуваните части една към друга и към основата. (Снимка 6) Намажете основата с тънък равен пласт конфитюр.



Продукти за желето:

1 бутилка бяло сухо вино (може и газирано)
2 шепи прясна лавандула или 2 с.л. сушена
100 г кристална захар
13 г желатин, набъбнат в 25 г вода

Приготвяне:

* Накиснете за 12-16 часа лавандулата във виното. След това ги кипнете за 1 минута и прецедете. (Ако ползвате сушена лавандула варете малко по-дълго.) Добавете захарта и сварете сироп за 2 минути. Махнете от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно от горещото вино. Оставете течността да изстине напълно. Ако сте ползвали сушена лавандула ще ви е нужна малко сладкарска боя за цвят. С прясна лавандула това не е необходимо. Получава се много нежен розово-прасковен цвят. Ако държите да е лилав, сложете боя.

Продукти за крема:

185 г прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
12 г желатин, набъбнат в 25 г студена вода
220 г накълцан на ситно бял шоколад
30 г лимонов сок
ванилия
400 г разбита до пухкаво студена течна пълномаслена сметана

Друго:

шепа боровинки

Приготвяне:

* Загрейте до кипване млякото и лимоновата кора. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно и излейте млякото върху шоколада. Оставете го за 1 минута, след което разбъркайте. Прибавете лимоновия сок и разбийте с пасатор до пълна хомогенност. Оставете сместа да изстине до стайна температура и прибавете разбитата сметана. Разбъркайте добре.

Сглобяване:

* Сипете част от крема върху намазаната с конфитюр основа. Сипвайте на неравни купчинки тук-там. Намажете малко крем и по страничния блат, за да го изолирате от желето. Поръсете с боровинки и сложете в хладилника за около 30 минути, докато крема малко се стегне. Между неравностите крем, които са се получили налейте част от все още течното желе По желание може да го оставите да се сгъсти малко и тогава да го излеете върху крема. (Снимка 7)



Отново приберете в хладилника, докато желето се стегне. Повторете процедурата с крема, боровинките и желето още веднъж. Накрая завършете с равен пласт крем, но не догоре, а 2-3 мм под ръба на страничните блатове. Имайте търпение, докато различните компоненти се стягат в хладилника. Целта е при разрязване тортата да не е равна и съвсем небрежно да се виждат слоеве крем, желе и тук-там някоя боровинка. Приберете тортата в хладилника до пълно желиране.
Докато пластовете се желират, кремът, който си чака реда на плота в кухнята също се стяга. В това няма никакъв проблем и е напълно нормално. Разбийте го за кратко с бъркалка, а ако е съвсем желиран го затоплете съвсем за кратко в микровълнова фурна или на водна баня. Нужни са секунди и добро разбъркване.

* Накрая налейте останалото желе върху желираната торта и я приберете в хладилника за 1 ден. След това отстранете ринга, ацетатната лента и се насладете!
Благодаря ви за търпението и приятно майсторене!



Няма коментари:

Публикуване на коментар