събота, 8 юли 2023 г.

Детски рожден ден-част първа

  



Рожденият ден на едно дете е най-хубавият празник в годината. Децата тръпнат в очакването на този миг и се чувстват наистина специални. Ние родителите сме тези, които можем да направим всеки детски рожден ден незабравим. Защото този празник е и наш, също толкова обичан и чакан, като е за детето.
Най-важното е как ще се чувстват малчуганите, затова винаги планувайте този ден заедно с тях. Направете списък на гостите, обсъдете какво да има за хапване, организирайте забавни игри, украсете къщата или двора с балони и шарени ленти и гирлянди. Празничната украса е ключът към един запомнящ се празник. За всички деца купете хартиени шапки и свирки. Ще е истински забавно, ако вземете пастели за гримиране и изрисувате лицата им. Непременно подгответе фотоапарат или камера, за да останат спомените вечни. За напитки направете различни безалкохолни плодови коктейли с шарени сламки. Храната може да е направена с обикновени продукти, но необикновена на вид. На децата ще им е забавно и докато хапват ще фантазират с нея нови игри.

Създайте за децата си една приказка. Имайте им доверие. Оставете ги да ви помагат в украсата и приготвянето на храната. От това ще се почувстват порастнали и значими. Нека всеки следващ рожден ден е още по-хубав и пъстър от предишния. Тези мигове са кратки и децата бързо ще порастнат. Затова изживейте с тях пълноценно всяка секунда, забавлявайте се и сами се пренесете в щастливото детство.
В четири последователни публикации ще ви предложа девет идеи за детски празник. Надявам се да ви харесат и да се възползвате от тях.

 Още рецепти за детски празник:

Тема 2

Тема 3

Тема 4


Сандвичи

Тези пъстри сандвичи са по-скоро идея, отколкото рецепта. Може да ги направите с всичко, което децата ви обичат да хапват. Все пак, ето един вариант.
Нужен ви е пълнозърнест или бял хляб-тост, тъй като е мек и лесно се обработва. Изрежете корите на филийките и ги разточете с точилка, за да ги изтъните. Половината филийки изрежете с формички за сладки по ваш избор.
Настържете сирене и го разбъркайте на крем с малко кисело мляко. Добавете шарена сол или червен пипер. Намажете филийките, които са цели и захлупете с изрязаните. Прищипете с пръсти краищата на горната и долната филия, за да се слепят.
Запълнете изрязаните филийки с различни колбаси, кашкавал и зеленчуци, като отново ги изрежете с формичките за сладки.
Оставете децата сами да приготвят сандвичите си и да ги украсят с тяхната фантазия. Вие само им помогнете с изрязването и намазването със сирене.




Пица на охлювчета

Продукти за около 40 броя:

тесто:

130 г прясно мляко
50 г стопено масло
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая
300 г брашно

Пълнеж:

2-3 с.л. доматено пюре или лютеница
1 малка ситно нарязана червена чушка
1 стрък ситно нарязан зелен лук
120 г ситно нарязана шунка
100 г ситно нарязан кашкавал
1 ч.л. сух риган

Приготвяне:

* Разбъркайте млякото, маслото, захарта, солта и маята. На части прибавете брашното и омесете меко тесто. Оставете го да се отпусне за 15 минути.

* Разделете тестото на две части. Всяка разточете на правоъгълник с приблизителни размери 30x12 см. Намажете ги с доматеното пюре, а отгоре поръсете с останалите продукти за пълнежа.

* Завийте лентите на руло. Нарежете ги на кръгчета с дебелина около 2 см. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете 30 минути на стайна температура. Загрейге фурната на 190°C с вентилатор. Изпечете мини-пиците за около 15-20 минути. Сервирайте ги набодени на дървени шишчета.




Платноходки

Продукти за 12 броя:

2 твърдо сварени яйца
2 с.л. майонеза
2 с.л. ситно нарязана червена чушка
30 г синто нарязана шунка
1-2 с.л. ситно нарязан магзаноз
сол

Друго:

12 корнишона
12 дървени шишчета
6 слайса сирене за тост, нарязани на две

Приготвяне:

* За пълнежа на платноходките накълцайте ситно яйцата и ги смесете с останалите продукти.

* Подрежете краставичките от двата края. С нож отрежете хоризонтално по дължина част от горната страна и ги издълбайте с малка лъжичка. Подсушете с кухненска салфетка и напълнете с пълнежа.

* Нанижете сиренето на дървените шишчета и ги забодете в краставичките, за да имитират платна.

*** Вместо от шишчета може да направите "мачтите" от солети. В този случай ги забодете в краставичките в последния момент преди сервиране. В противен случай солетите ще омекнат и платната ще паднат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар