неделя, 8 октомври 2023 г.

Чеснов сос с бадеми

 



Чудесна добавка към салати, печени и пържени зеленчуци, месо и риба. Може да приготвите соса и с печен чесън.

Продукти:

1 голяма глава чесън
60 мл прясно мляко
2-3 с.л. фино смлени белени бадеми (бадемово брашно)
2-3 с.л. зехтин
1 скилидка счукан чесън
сол и лимонов сок на вкус
магданоз за поръсване

Приготвяне:

* Сложете главата чесън в микровълнова фурна и гответе 30-40 секунди. Извадете я и обелете скилидките. Сложете ги в тесен висок съд или буркан. Прибавете млякото и пасирайте до гладкост. Сложете бадемите и отново разбийте. Добавете зехтина и скилидката чесън. Овкусете със сол и лимонов сок. Поръсете с магданоз и поднесете. Да ви е сладко!

*** Кратката обработка на чесъна в микровълнова фурна премахва остротата му. До такава степен, че за свежест е добре накрая да се прибави малко пресен счукан чесън. Все пак преди да го направите опитайте соса. Ако на вкус ви е достатъчно чеснов не слагайте допълнително чесън.
Гъстотата на соса направете според предпочитанията си. За по-гъста консистенция прибавете още малко бадеми. Да допълнителен аромат чудесно би подхождала настъргана лимонова кора и пресни билки по избор-мащерка, риган, майорана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар