четвъртък, 12 октомври 2023 г.

Карамелени ябълки

 



За малки и големи захаросаните ябълки винаги са били любимо лакомство. Като дете по панаирите силно ме примамваше лъскавата наситеночервена ябълка на клечка. Захарните петлета и памукът също, вафлите „Ракети“, пълни с крем, цигарените дъвките по стрелбищата и ред други неустоими за едно дете вкусотии. Днес чаровните ябълки също ги има по панаирите, но най-вече се продават в изобилие по коледните базари. Бих искала да ви предложа един по-вкусен вариант, защото ябълката е облечена в мек дъвчащ карамел, неустоимо ухаещ на масло. Може би не е толкова примамливо красива като червената, но вкусът наистина компенсира това. Нужни са ви по-дребни ябълки, независимо от цвета им, захар, масло, сметана и малко печени ядки по избор. Неколцина дървени шишчета или тънки ябълкови клонки. Това е всичко. Да започваме.





Продукти за карамела:

200 г захар
100 г масло на стайна температура
200 мл гореща течна пълномаслена сметана
6 до 8 ябълки, в зависимост от големината им
няколко супени лъжици счукани запечени ядки по избор
дървени шишчета или тънки ябълкови клонки



Приготвяне:

* Подгответе ябълките. Много добре ги измийте с топла вода и сапун. Често ябълките са третирани с парафин или други препарати. Всичко трябва да се отмие добре, не само, че е вредно, а и за да може карамелът да полепне равномерно по тях. След като ги измиете ги подсушете, махнете дръжките и забодете на тяхно място дървена клечка. Прободете ги чак до долу, за да са стабилни.

* За карамела карамелизирайте до златисто захарта на среден огън. Добавете маслото и разбъркайте за 1-2 минути. Сместа няма да е хомогенна и ще изглежда като пресечена. Намалете котлона до слаб. Налейте на части сметаната, като разбърквате. Внимавайте да не се изгорите от парата, която се образува при кипенето.


* Оставете сместа да къкри, като от време на време разбърквате. В началото карамелът е напълно течен и образува много пяна. Добре е да ползвате по-дълбок съд, за да не изкипи. След като започне да се сгъстява пяната пада и се превръща в гъсти мехури. Варете карамела до достигане на 130°C. Ако имате термометър не се колебайте да го използвате. Ако не, карамелът е готов, когато на консистенция прилича на по-рядко кексово тесто. Процесът на сгъстяване е около половин час, ако варите на по-слаб огън. Може да проверите готовността му, като капнете малко карпамел върху чинийка. След минута трябва да е засъхнал, но мек и еластичен.

* Остава да потопите ябълките в горещия карамел. Отново напомням да бъдете внимателни, за да не се изгорите. Потопете с въртеливи движения ябълка в карамела, като я държите за клечката. След това топнете дъното в ядките и я поставете върху хартия за печене, силиконово или тефлоново килимче. След минути ще имате най-вкусните карамелени ябълки на света!



* От този чудесен карамел може да направите и бонбони. Още един вкусен детски спомен са бонбоните „Карамел Му“. Но домашно приготвените са много по-хубави, ако им сложите запечени бадеми. Нужно е само да разбъркате карамела с бадеми и да изсипете сместа в съд, отвсякъде покрит с хартия за печене. Ако при прибавянето на ядките при разбъркването се отдели част от маслото, го изцедете в малка чашка и ползвайте за готвене, палачинки или каквото ви хрумне. Маслото е с уникален карамелен аромат!

* След като карамелът напълно се втвърди го нарежете на малки парченца. Съхранявайте бонбоните на сухо място, а най-добре е да ги затворите в целофаново пликче, за да не се овлажняват.



* Бонбоните от този карамел са приятно дъвчащи. Ако искате да са напълно твърди и хрускави варете карамела до 150°C. Консистенцията му трябва да е като на тесто за еклери. Твърди са, но са изключително крехки, благодарение на сметаната и маслото. Честно казано, не бих могла да кажа кой-вариант от двата ми харесва повече. Само знам, че не може да спреш да посягаш към следващото парченце.

* Е, надявам се и на вас да ви харесат ябълките, както и бонбоните. Зарадвайте малчуганите с ябълка на клечка. Тя, както и бонбоните са чудесни вкусни подаръци за близки и приятели. Приятно майсторене!


Няма коментари:

Публикуване на коментар