четвъртък, 9 ноември 2023 г.

Банички с тиква и кафяво масло

 



Интересното в рецептата е кафявото масло (beurre noisette), което придава на баничките ядков вкус и неповторим аромат. Пригответе предварително по-голямо количество и го съхранявайте в хладилник като всяко нормално масло. Така винаги ще имате под ръка чудесна ароматна добавка към всяка храна, в която има масло, независимо дали е сладка или солена. Кафявото масло е незаменимо към паста, риба, морски дарове, пиле, сладкиши и много други ястия. Лесно ще го направите, само съблюдавайте температурата на котлона да е ниска. Сложете масло в подходящ съд, добре е да е по-дълбок, за да не пръска. Оставете го на котлона на слаб огън. Като пример мога да посоча, че моите котлони са с 9 степени. Приготвям кафяво масло на 3-та или максимум 4-та степен. Маслото ще започне бавно и постепенно да се топи. Колкото повече време минава, толкова по-лимонено жълто и златисто става на цвят. Водата ще започне да се изпарява и ще се образува пяна. Маслото бавно ще потъмнее до карамелено и на дъното ще започнат да се виждат кафеви млечни частици. Ароматът ще започне да напомня на печени ядки и пяната ще намалее. Вашето кафяво масло е готово! За да прекъснете процеса на готвене го пресипете го в друг съд (ако желаете го прецедете), оставете го да изстине и го приберете в хладилника. При употреба наново го затоплете до течно или меко състояние.
Процесът отнема от 5 до 20 минути, в зависимост от силата на огъня. Лично аз предпочитам по-дългия вариант. Не го разбърквам, оставям всичко да се случи от самосебе си. Преценете сами, как на вас ще ви е по-удобно. Само да повторя още веднъж, не гответе на силен огън. Маслото бързо ще прегори без да се изпари ненужната вода, ще образува пяна и ще изкипи. Бъдете търпеливи, за да получите отличен резултат.

Продукти:

1 пакет фини кори за баница 500г
250-350 г едро настъргана тиква
3-4 щипки сол
50 г накълцани орехи
50 г нарязани сушени кайсии
30 г стафиди
ванилия
2 с.л. сладко от портокалови или лимонени корички
2 яйца
120 г захар
120 г стопено кафяво масло



Глазура:

20 г стопено кафяво масло
2 с.л. захар
1 яйце

Приготвяне:

* Посолете тиквата и я намачкайте с ръце, за да омекне. Оставете я настрана за 10 минути. Това е важна стъпка, тъй като пълнежът на баничките е със сурова тиква.

* В купа смесете и разбъркайте тиквата, орехите, кайсиите, стафидите, ванилията, сладкото от портокалови корички и яйцата.

* Загрейте фурната на 165°C с вентилатор или на 175°C без. Постелете тава с хартия за печене.

* Намажете една кора за баница обилно с кафяво масло или поръсете от него с лъжица. Разпределете плънката по кората. Отгоре поръсете с около 2 с.л. от захарта. Завийте на баничка и я сложете в тавата. По този начин направете всички кори. Наредете ги в тавата една до друга.

* В купичка разбъркайте до гладък крем всички продукти за глазурата. Разпределете я върху баничките, като я разнесете с четка.



* Изпечете ги за около 40 минути. След 15-20 минути от печенето ги покрийте с лист алуминиево фолио, за да не прегарят. Поднесете ги леко топли. Да ви е сладко!

*** Броят на баничките е колкото са на брой корите. Не смесвайте захарта с тиквата, а я поръсвайте върху нея. Ако е в пълнежа ще се стопи мигновено и ще се превърне в сироп. Пълнежът ще стане прекомерно сочен и баничките няма да са хрупкави.
Ако искате баничките да са с повече пълнеж сложете 350 г тиква.
Ако обичате по-сладко увеличете захарта с още 30 г.
Може да разпределите тиквата равномерно по цялата кора или да я сложите само на едно място. Завиването на баничките зависи от вашите предпочитания. Може да ги направите съвсем гладки на рула или по-къдрави.
С тази глазура от масло, яйце и захар повърхността на изпичените банички става лъскава и леко карамелизирана.
Температурата на печене е по-ниска, което допълнително изсушава баничките и ги прави хрупкави. Съответно изисква по-дълго време на печене.



2 коментара: