неделя, 3 март 2024 г.

Пържена земна ябълка

 



Обичам тези криви грудки във всякакъв вариант-на крем супа, печени, на пюре, в салата, чипс, като гарнитура и на туршия, но най-вкусни са ми пържени. Земната ябълка (ще я срещнете и под имената гулия, йерусалимски артишок, слънчев корен и топинамбур), освен че е вкусен и полезен зеленчук, е и много красиво цвете. Високо до 3 метра, цъфти в ярко жълто и прилича на слънчоглед. У нас земната ябълка е малко позабравен и пренебрегван зеленчук, но между ноември и април може да си купите вкусните грудки най-вече от пазарите. Представям ви моята любима рецепта.

Продукти за 1 тиган:

500 г земна ябълка
2 с.л. олио
сол
40 г масло
подправки по желание: салвия (тя ми е любима, защото след като се изпържи се превръща в невероятен чипс), розмарин, мащерка
2-3 обелени скилидки чесън
черен пипер
настъргана кора от ½ лимон
резени лимон

Приготвяне:

* Измийте добре грудките и ги почистете с четка в по-кривите места. Не ги белете, кората придава великолепна консистенция на пържената гулия, а и много от полезните вещества са в нея. Нарежете грудките на едри парчета и ги запържете в олиото на умерен огън от едната страна до златисто. Трябва да са добре зачервени, за да могат захарите в грудките да се карамелизират.





* След като добре се запържат от едната страна, ги обърнете и добавете маслото, подправките, чесъна и черния пипер.



* Намалете силата на огъня още малко и ги изпържете и от другата страна. Не се страхувайте, ако имат вид на прегоряло. Точно така трябва да бъде, за да получите уникален вкус и леко дъвчаща консистенция. Земната ябълка трябва да омекне, но не и да се развари. Трябва да остане плътна и стегната. Проверявайте готовността с върха на нож. Ако острието влиза без съпротивление, гулията е готова.

* Махнете тигана от огъня и поръсете с малко лимонова кора за свежест. Поднесете с резени лимон. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар