събота, 9 март 2024 г.

Дебели палачинки с грис

 



Сочни палачинки с грис, които са вкусни и студени. Дори след ден са хубави, влажни и меки, а грисът ги прави много ароматни. С какво ще ги хапнете е въпрос на личен вкус. Тъй като са големи и дебели, 1-2 палачинки са достатъчни да заситят и най-гладните.

Продукти за около 8-10 палачинки:

300 мл прясно мляко
300 мл топла вода
1 с.л. суха мая
1 ч.л. течен мед
125 г пшеничен грис
300 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
1 яйце L

Друго:

масло за намазване

Приготвяне:

* Няма много за разказване. Смесете заедно всички продукти в голяма купа и разбийте добре с миксер. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло място за около 40 минути, докато маята се активира и шупне. За по-бързо може да подгреете фурната на 50°C и да сложите купата вътре.

* След като по тестото се образуват мехурчета може да приготвите палачинките по познатия начин. Печете ги на среден огън в тиган с незалепващо покритие, намазан с малко масло. Слагайте по един пълен черпак в тигана. Палачинките трябва да са дебели и съответно изискват по-дълго време за готвене. Огънят не трябва да е силен, регулирайте го спрямо вашия котлон. По-добре е да ги приготвите на слаб до среден огън, вместо да прегорят бързо и вътре да останат сурови. Намазвайте палачинките с масло при обръщане в тигана, както и след като ги извадите в чиния. Както се казва, колкото повече масло, толкова по-вкусно! Да ви е сладко!

1 коментар: