четвъртък, 27 юни 2024 г.

Цветаевски пирог

 



Една от историите за появата на този вкусен сладкиш идва от мемоарите на сестрата на поетесата Марина Цветаева-Анастасия. В Таруса те посети семейство Добротворски, техни семейни приятели. Те ги почерпили с чай и вкусен ябълков сладкиш със заквасена сметана, приготвен от домашната им помощница. Предполага се, че семейство Добротворски са споделили рецептата за пирога със сестрите Цветаеви. Впоследствие семейството на поетесата го направи свой фамилен десерт.
Друга легенда гласи, че поетесата лично изпекла пирога за дъщеря си Ариадна Ефон. Самата Ефон пише, че това не е характерно за майка и, тъй като не се славела като добра домакиня. Смята се, че тази версия е по-малко възможна.
Точната рецепта не е запазена. Знае се, че сладкишът е с крехко маслено тесто, ябълки и заквасена сметана. Днес има различни варианти с всякакви плодове. Например, моят прочит е с праскови и тъй като нямах заквасена сметана го направих с течна. Получи се разкошно! Вие може да го приготвите със същото количество заквасена сметана и с ябълки, както е най-известен.

Продукти за сладкиш 24-26 с:

Тесто:

270 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
100 г студено масло на кубчета
50 г течна пълномаслена сметана
1 яйце
60 г захар
ванилия

Пълнеж:

500 г праскови

Заливка:

350 г течна пълномаслена сметана
100 г захар
2 яйца
25 г царевично нишесте
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Друго:

2-3 с.л. филирани бадеми (по желание)

Приготвяне:

* За тестото сложете в блендер брашното, бакпулвера и маслото. Смелете всичко на фини трохи и ги пресипете в купа.

* В друг съд разбъркайте добре сметаната, яйцето, захарта и ванилията. Излейте ги при маслените трохи и с ръце за кратко замесете тесто. Не го обработвайте дълго време. Нужно е само съставките да се съединят и да получите гладко тесто. Увийте го в стреч фолио и го оставете в хладилника, докато подготвите прасковите и заливката.

* За пълнежа нарежете прасковите на парченца.

* За заливката разбъркайте добре заедно всички продукти. Уверете се, че няма неразтворени бучици нишесте.

* Постелете дъното на формата за печене с хартия. Разточете тестото на кръг, като го направите 2-3 см по-голям от формата. Пренесете го в нея, изравнете с ръце и оформете борд. Надупчете дъното с вилица и сложете прасковите.



* Залейте сладкиша със сметаната, поръсете с бадеми и го изпечете за около 45 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Пирогът трябва да получи хубав загар, но при допир центъра да е все още мек. Оставете го добре да изстине преди да го разрежете. Съхранявайте в хладилник. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар