четвъртък, 4 юли 2024 г.

Маслен лаврак

 



Chefpanel представя една изключително фина рецепта за приготвяне на риба. Не знам точно чия е идеята, но на мен много ми хареса. С малки изменения сготвих ястието с лаврак и го споделям с вас. Рибата може да се приготви и в комбиниран мултикукър, като първо се запържи на програма „Сотиране“. Със същата програма се прави и соса. Рибата се запича за 5 минути Еър Фрайър (Air Fryer).

Продукти за 2 порции:

1 лаврак
сол

Пълнеж:

40 г меко масло
2 с.л. ситно нарязан магданоз
настъргана кора от ½ лимон
3 ситно нарязани филенца аншоа
черен пипер

Сос:

1 с.л. едрозърнеста горчица
100 мл сухо бяло вино
1 равна ч.л. мед
2-3 с.л. пълномаслена течна сметана
сол
черен пипер

Друго:

1 с.л. зехтин
кухненски канап

Приготвяне:

* Филетирайте рибата на две половини по дължина. Посолете.

* В купичка разбъркайте съставките за пълнежа. Намажете едното филе (Снимка 1), като оставите 1 ч.л. от маслото. Похлупете с другата половина от рибата и на няколко места я пристегнете с кухненски канап. (Снимка 2) Разрежете рибата на две. (Снимка 3)



* В тиган с незалепващо покритие на среден огън загрейте зехтина. Запечатайте в него рибата от двете страни до златисто. Прехвърлете я в тавичка и запечете в загрята на 200°C фурна за 8-10 минути.

* Докато рибата се пече пригответе соса. В маслото, останало в тигана налейте виното. Изчакайте 1-2 минути, за да се изпари остротата на алкохола. Добавете горчицата, меда и сметаната. Посолете и поръсете с черен пипер. Гответе 1-2 минути на тих огън без капак. След това махнете тигана от огъня и добавете отделената лъжичка магданозено масло. Разбъркайте.

* Извадете рибата от фурната и отстранете конците. Сервирайте със сос и гарнитура по избор. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар