петък, 26 юли 2024 г.

Патладжани с лук и майонеза

 



Втора поредна година приготвям тези великолепни патладжани. Рецептата е руска и ми я сподели моя съседка. Миналата година пробвах само с половин доза, за да видя какво ще се получи, но толкова много ми хареса вкуса и консистенцията на патладжаните, че тази година направих двойно количество. Руснаците наричат подобен вид храна „закуска“, а на мен ми идва нашенската дума мезе. Не е нито салата, нито предястие, нито основно ястие, макар че с филийка хляб спокойно може да се нахраниш. Най-хубаво е да си боцнеш малко и да мезиш. Патладжаните и лукът са пържени, а смесването им с майонеза ги прави по-тежка храна. Затова се хапва умерено, но насладата е пълна! У дома първоначално никой не позна какво яде. Наши гости също. Всички предположиха, че са гъби. Плътността на парченцата патладжан е уникална, а на вкус наистина са неузнаваеми. Може да ги приготвите като зимнина, стерилизирани в буркани. През зимата е истинско удоволствие да вкусиш малко лято. А може да направите и съвсем малко количество, колкото да го опитате. Но аз знам със сигурност, че много ще ви хареса и ще погрижите през зимата на трапезата ви да има от тази чудна руска закуска.

Продукти:

3 кг патладжани
1 кг кромид лук
400 г майонеза
5-6 скилидки счукан чесън
сол
черен пипер
100 мл олио

Приготвяне:

* Нарежете патладжаните на големи кубчета. (Снимка 1) В голяма тенджера кипнете 2-3 литра подсолена вода. Бланширайте патладжана за 2 минути и го отцедете. Полейте го със студена вода, за да прекъснете процеса на варене. След като изстине, с ръце добре изстискайте кубчетата от излишната вода. (Снимка 2) В тиган с незалепващо покритие загрейте съвсем малко количество олио. 2 с.л. са достатъчни. На части изпържете патладжана до златисто. При всяка нова партида намазнявайте тигана с олио. За разлика от руската рецепта аз използвах двойно по-малко количество мазнина. Така при готвенето патладжана по-скоро се запича, а не се пържи. Парченцата запазват целостта си и получават хубав златист цвят. Важно е съдът да е с незалепващо покритие. Аз опитах в обикновен тиган, но патладжана веднага залепна. Изпържените кубчета изсипете в купа и смесете с чесъна. (Снимка 3)




* Почистете лука и го нарежете на полумесеци. (Снимка 1) По същия начин като патладжана го изпържете (запечете) на части до златисто, като използвате малки количества олио. Посолете изпържения лук. (Снимка 2) 




* В голяма купа смесете патладжана, лука, майонезата и черния пипер.




* Разбъркайте и опитайта на вкус. Посолете, ако е нужно.

 * Разсипете готовата смес в буркани. От това количество продукти ще получите 5-6 буркана с вместимост 350-400 мл. Затворете с капачки и стерилизирайте 20 минути. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар