петък, 2 август 2024 г.

Малинов посет (Raspberry Posset)

 



Фантастичен малинов крем с нежна текстура и уникален аромат! Какво е Posset? Посет първоначално е популярна британска напитка, приготвяна от мляко, сварено с вино или ейл. Често се е употребявала като лечебно средство при настинка или за добър сън. Оригиналното питие е изчезнало и е възродено през 19 век в сладкарството. Днес се консумира като студен десерт от сметана, захар и най-вече цитрусови плодове. Много е вкусно и с всякакви горски плодове. Посет се приготвя лесно и бързо, а е толкова фин и вкусен, „че те кара да затваряш очи“, както казва един мой приятел.

Продукти за 4-6 десерта:

400 г течна пълномаслена сметана
100 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
300 г малини-пресни или замразени
1-2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:

* Налейте сметаната в тенджера и я смесете със захарта, ванилията и лимоновата кора. (Снимка 1) Варете на тих огън 7-8 минути, като бъркате периодично, за да не загори. Сметаната започва леко да се уплътнява и пожълтява. Добавете малините. (Снимка 2) Варете още 5-6 минути, докато плодовете се разкъсат и отпуснат сока си. (Снимка 3) Накрая сипете лимоновия сок.




* Прецедете сместа (Снимка 4) и претрийте максимално добре плодовете, за да извлечете възможно най-много от пулпата. (Снимка 5) Ведната налейте прецедената сметана в чаши. (Снимка 6)



* Може да използвате купички, чаени или кафени чаши. От големината им зависи дали ще получите 4 или 6 крема. Покрийте чашите със стреч фолио, за да не засъхва повърхността на крема. Приберете ги в хладилника минимум за 2 часа. По желание сервирайте със сметана, сладолед и пресни плодове. Да ви е сладко!

*** Десертът може да се получи само с истинска млечна пълномаслена сметана. Пълномаслена означава минимум 30% масленост. Понякога малините са кисели. Въпреки това не пропускайте лимоновия сок. Той е естествен сгъстител, а и придава още повече свежест.



Няма коментари:

Публикуване на коментар