Фино ястие за специален повод. Рибата е натурално приготвена, за да може вкусът и́ да се запази и изпъкне възможно най-много. Виненият сос с кафяво масло го допълва и същевременно олекотява. Семпла гарнитура от броколи, зелен боб или моркови е напълно достатъчна, за да може да се насладим изцяло на дъха на морето, освежен от винените нотки и подчертан от ядковия вкус на маслото.
Продукти за 4 порции:
4 котлета сьомга
сол и черен пипер
1 с.л. олио
Сос:
70 г масло
120 мл бяло сухо вино
3-4 клончета магданоз
2 клончета мащерка
кората от 1 лимон
8-10 зърна черен пипер
180 мл течна пълномаслена сметана
сол
Поръска:
60 г панко галета или сухи трохи от бял хляб
1 с.л. зехтин
настъргана кора от ½ лимон
1 ч.л. листа мащерка
½ ч.л. накълцан пресен розмарин
черен пипер
сол
Приготвяне:
• Първо пригответе кафявото масло. Сложете го в малка тенджерка на слаб огън. Оставете го да се стопи и бавно да започне да покафенява. Към края на процеса ще започне да се пени. Наблюдавайте го да не изкипи, ако сте го сложили в много плитък съд или огъня е по-силен от нужното. Маслото е готово щом на дъното паднат частиците прегорял белтък, добие ядков аромат и златисто-кафяв цвят. Оставете го да леко да се охлади и прецедете.
Може да подготвите маслото дни предварително и да го съхранявате в хладилник. Преди употреба го извадете и оставете на стайна температура, за да
омекне.
• Посолете рибата и я поръсете с черен пипер.
• За соса първо подгответе кафявото масло, като го разбъркате на крем. В тенджерка смесете виното, магданоза, мащерката, лимоновата кора и черния пипер.
• Варете на тих огън без капак, докато течността се редуцира до 30-40 мл. Прецедете го и го върнете в тенджерата. Налейте сметаната и варете отново без капак на слаб огън 10-12 минути. Посолете. Изключете котлона и монтирайте соса с маслото, като го добавяте на малки части и разбърквате.
• За поръската разбъркайте трохите със зехтина. Запечете ги до златисто в сух тиган. Добавете останалите продукти и разбъркайте.
Загрейте олиото в тиган и запечете рибата от двете страни до зачервяване. Не гответе дълго време и на много силен огън. Сьомгата е фина риба и изисква по-кратка обработка. В никакъв случай по нея не трябва да започнат да се образуват бели парченца коагулиран белтък. Това означава, че е готвена прекалено дълго и вътрешността на месото ще стане суха и ронлива.
• Сервирайте рибата с винен сос, поръсена с хрупкавите панко-трохи и фина гарнитура по ваш избор. Не забравяйте и чаша студено бяло вино. Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар