неделя, 30 март 2025 г.

Кулич с извара

 



Куличът е еквивалент на козунака и е обреден сладък великденски хляб. Тестото е богато, меко, пухкаво и ароматно. Обикновено в него се слагат стафиди и цитрусови кори. За разлика от козуначената плитка формата му е цилиндрична и почти винаги е пищно украсен с глазура, цветя, шоколадови яйца и др.
Днес бих искала да ви предложа един много лесен и бърз вариант за кулич, който е по-скоро като сладкиш. Прави се с извара и е без мая. Чудесна алтернатива за тези, на които не им се занимава с месене или нямат времето, необходимо за приготвяне на козунак или класически кулич. Бих казала, че е много вкусен и дни наред остава влажен, благодарение на изварата. Ще се радвам, ако ви хареса.

Продукти:

2 яйца
270 г кристална захар
250 г извара, претрита през сито
настъргана кора от 2 лимона
ванилия
150 г стопено и охладено масло
270 г брашно
1 пълна ч.л. бакпулвер (с връх)
½ ч.л. куркума за жълт цвят (по желание)
2 щипки сол

Друго:

150 г микс сушени плодове по избор

Глазура:

130 г кондензирано мляко
40 г пудра захар
60 г сухо мляко или сметана на прах
ванилия

Приготвяне:

* Първо подгответе формите, в които искате да изпечете кулич. Тестото е за два средно големи сладкиша или няколко малки. Тъй като нямам специални високи форми, обикновено използвам малки тенджерки. Дъното намазвам с масло и посипвам с брашно, а за да придам нужната височина правя висок обръч от няколко слоя хартия за печене, която поставям по вътрешната на тенджерките.




* Загрейте фурната но 170°C с вентилатор.

* Разбийте яйцата и захарта на гъст крем. Кремът трябва да утрои обема си и да е кремаво-жълт. Към него прибавете изварата, лимоновата кора, ванилията и отново разбийте. Налейте маслото, размесете и след това сипете брашното, смесено с бакпулвера, куркумата и солта. Накрая добавете сушените плодове и разбъркайте. Аз използвах стафиди, накиснати в ром, портокалови корички от сладко и зелени смокини, също от сладко.

* Разсипете тестото в подготвените форми, като ги напълните до 2/3. Изпечете куличите за около 40-50 минути. Времето на печене зависи от големината им. Ако са малки ще се изпекат по-бързо, затова проверявайте готовността с клечка. Оставете сладкишите да изстинат и ги освободете от формите.

* За глазурата сложете всички продукти в по-висок съд и разбийте няколко минути с миксер, докато сместа се сгъсти и сухото мляко се разтвори. Глазурата трябва да е гладка и лъскава. Веднага я нанесете върху куличите, като я разнесете с лъжица. Засъхва много бързо, затова не чакайте дълго. От посочените количества остава малка част глазура, която може да използвате веднага за бисквити или други сладкиши.

* Украсете куличите по ваш вкус и им се насладете!



Няма коментари:

Публикуване на коментар