Продукти за 10-12 спирали:
Тесто:
100 г меко масло
1 жълтък
100 г заквасена сметана
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
300 г брашно
Пълнеж:
1/2 тиквичка
1 с.л. зехтин
2 скилидки ситно нарязан чесън
2 с.л. ситно нарязан копър
250 г натурално крем сирене
сол и черен пипер
Приготвяне:
* Разбъркайте на крем маслото и жълтъка. Добавете сметаната. Смесете заедно брашното, солта и бакпулвера. Сипете ги в масления крем и за кратко омесете тесто. Увийте го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
* Разточете тестото на кора с дебелина около 3 мм. Нарежете го на ленти с желана от вас ширина и дължина, спрямо формите, с които разполагате. Увийте ги спираловидно около метални фунийки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. След като изстинат извадете металните фунийки.
* За пълнежа нарежете тиквичката на ситно и заедно с чесъна я задушете в зехтина за 2-3 минути. След като изстине я разбъркайте заедно с останалите продукти. Напълнете фунийките и поднесете. Да ви е сладко!
*** Изпечените фунийки може да съхнарявате затворени в кутия до една седмица. Напълнете ги в последния момент, за да не се овлажняват и да останат хрупкави. По желание може преди печене да ги намажете с белтък и оваляте в сусам. Ако нямате метални форми лесно може да си направите сами. Напластете 2-3 листа алуминиево фолио, нарежете го на квадрати и завийте на фунийки. Големината е изцяло въпрос на предпочитание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар