неделя, 21 септември 2025 г.

Гранола с тиква

 



Най-вкусната, крехка и хрупкава гранола, която съм правила! Обикновено я приготвям с бананово пюре, но този път използвах тиквено. За подслаждане предпочитам кленов сироп, тъй като е много лек, а и придава чудесен меласов вкус. Сега го замених с тиквен сироп и се оказа далеч по-хубаво. Рецепта за тиквено пюре и тиквен сироп може да видите тук.
Тайната на хрупкавата и крехка гранола се крие в белтъците. Те дават възможност всички компоненти да се слепят в големи хрущящи трохи, които са истинска наслада. Тези парченца (може да ги срещнете под името „клъстери“) са толкова вкусни, че дори ще ги хапнете като чипс и ще забравите за млякото.
Гранолата е овкусена с подправки за тиква и е обогатена с орехи, тиквени семки, кокос и сушени червени боровинки. Всъщност задължителни добавки няма. Всеки може да сложи това, което обича. Мазнината е важен компонент и не трябва да се пропуска. Добре е да е кокосово масло или друго растително с по-неутрален вкус като олио от рапица или гроздови семки. За мен кокосовото масло е оптимален вариант.
Обичам да смесвам едри овесени ядки с фини. Едрите дават хрупкавост, а фините спомагат за по-добро слепване. Ако искате гранолата да е на отделни малки трохи пропуснете фините овесени ядки и белтъците. Но лично за моя вкус очарованието се крие точно в тях. Заповядайте рецептата.

Продукти:

Сухи съставки:

250 г цели овесени ядки
50 г фини овесени ядки
100 г тиквени семки
100 г орехи на едро
85 г кокосови стърготини

Течна смес:

50 г стопено кокосово масло
120 г пюре от тиква
120 г кленов сироп (може да се замени с меласа или тиквен сироп)
60 г кафява захар-тъмна или светла
ванилия
2-3 щипки сол
2 ч.л. подправки за тиква (примерна рецепта може да видите тук)
2 белтъка, разпенени с вилица

Друго:

100 г сушени червени боровинки (могат да се заменят с други сушени плодове по избор)

Приготвяне:

* В голяма купа сложете сухите съставки. (Снимка 1) В друг съд смесете и разбъркайте до хомогенност всички продукти за течната смес. Разбъркайте сухите съставки с лъжица и ги залейте с течността. (Снимка 2) Добре ги объркайте. Най-добре с ръка, като ги стривате на по-големи трохи. Разпределете гранолата в две големи тави, покрити с хартия за печене. (Снимка 3)




* Изпечете на 170°C във фурна без или с вентилатор. Предварително загряване не е нужно. Разбърквайте редовно, за да може гранолата да стане с еднакъв златист цвят. Печете около 30-40 минути или докато на вас ви хареса на цвят. Аз предпочитам да е малко по-препечена. Докато гранолата е гореща ще бъде все още мека, но в момента в който изстине ще се превърне в най-зарибяващото хрускане! След като напълно се охлади добавете боровинките. Съхранявайте я добре затворена в буркан или кутия на сухо място. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар