неделя, 2 ноември 2025 г.

Чихиртма-грузинска пилешка супа

 


Представям ви една емблематична супа от грузинската кухня. В интернет намерих много варианти-едни добавят дафинов лист, други чесън и т.н. Аз се спрях на един по-изчистен вариант от канала „КУХНЯ С АКЦЕНТОМ“. Сготвих я по точните указания и мога да кажа, че супата се превърна в любима у дома. Единственото, което промених бе, че сварих пилето заедно с кожата, за да отпусне повече мазнина. След това я отстраних. Заповядайте рецептата, но не пропускайте да видите и оригинала. На въпроса може ли да се замени кориандъра с магданоз-отговорът е не. Това са два различни продукта на вкус и аромат. Също пресен кориандър не може да се замести със семената му. Ако не харесвате вкуса на свежия кориандър не гответе супата. Но както казва самия автор на рецептата, доверете се и опитайте. Няма как да разберете дали е вкусно, ако не пробвате. Като заключение мога да потвърдя, че съчетанието на продуктите е чудесно. Може би затова тази супа е така известна и обичана по целия свят.

Продукти:

едно пиле-около 1,5 кг
вода 2-2,5 литра, в зависимост от големината на пилето
4 средни глави лук, нарязани на ситно
30 г масло
2 пълни с.л. брашно
1 ч.л. сушена мента
4 яйца
2 с.л. винен оцет
15-20 г нарязан пресен кориандър
сол
черен пипер
лют пипер

Приготвяне:

* Сложете пилето в голяма тенджера и го залейте с вода, колкото да се покрие. Сварете го до пълна готовност за около 45-50 мин., като периодично отпенвате бульона. След 30 минути от варенето добавете малко сол. След като пилето се свари го извадете в чиния, изчакайте да поизстине и го накъсайте на едри парчета. Ако бульона не е достатъчно бистър може да го прецедите.

* В тиган сипете малко от горната част на бульона, където се е събрала мазнината, като я изгребете с лъжица. Добавете лука и задушете, докато леко омекне. Сложете маслото и налейте още малко от бульона. След като лука е напълно готов поръсете с мента, прибавете брашното и направете светла запръжка. Основните компоненти за супата са подготвени и може да я завършите.



* В купа разбийте яйцата заедно с оцета и застройте горещия бульон. След това прибавете запържения лук и добре разбъркайте, за да се разтворят всички бучки брашно. Накрая сложете пилето и кориандъра (аз използвах замразен). Посолете на вкус, подправете с черен пипер и върнете тенждерата на котлона. Загрейте супата почти до кипване. По желание сервирайте с малко лют пипер и резени лимон. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар