Много хора правят конфитюр от зелени домати. Често казано, никога не съм го харесвала. До този момент. Подправен с кора от лайм и канела се превръща в нещо много вкусно. Странно е, но наподобява вкус на зелени смокини. Опитахме го с гофрети и палачинки, а за мен е разкошен към различни видове сирене. Поръсвам го с малко чили или кайен пипер и вкусът е съвършен! Ще се радвам да опитате, докато все още има зелени домати.
Канелата на пръчки не е така силна на аромат като смляната на прах. Ако харесвате по-силен канелен вкус сложете канела на прах. Може да използвате всякаква ванилия-инстантна, екстракт или шушулка. Лаймът може да се замени с лимон, но вкусът ще е съвсем различен и по-познат. Уверявам ви, че лайм и канела си подхождат повече от чудесно. Ако доматите са много кисели може да пропуснете сока от лайм. При условие, че искате да отстраните семките, непременно запазете сока, който ще се отдели и го използвайте при варенето.
Продукти:
1 кг обелени зелени домати
400 г захар
едро настъргана кора от 2-3 лайма
сок от 1 лайм
2 пръчки канела
ванилия
Приготвяне:
* Подберете едри и здрави зелени домати. Обелете ги и ако желаете отстранете семките. Нарежете ги на парчета. (Снимка 1) Сложете ги в блендер и ги смелете на ситно. Изсипете ги в подходящ за варене съд. Добавете всички останали продукти. (Снимка 2)
* Сварете конфитюра на умерен огън, като периодично разбърквате. В началото има много течност, но в рамките на 40-45 минути се изпарява. Сварете доматите до леко карамелизиране. Не е нужно да тествате гъстотата. Сместа ще се сгъсти и ще започне да залепва по дъното. Това е ярък признак, че конфитюра е сготвен.
* Като всяко друго сладко, разсипете конфитюра в бурканчета, докато е съвсем горещ. Преди това отстранете пръчките канела и шушулката ванилия, ако сте използвали такива. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат. От посочените количества излизат 2-3 бурканчета, в зависимост от големината им. Да ви е сладко!















Няма коментари:
Публикуване на коментар