петък, 30 май 2014 г.

Картофи и сирене на фурна с орехов сос




Продукти за 4 порции

1 кг сварени намачкани картофи
60 г масло
2 с.л. олио
1 глава нарязан на ситно лук
2 - 3 стръка нарязан зелен лук
2 скилидки нарязан чесън
шепа нарязан магданоз
1 с.л. нишесте
2 жълтъка
сол  и черен пипер на вкус
250 г бяло саламурено сирене

За соса

1 малка глава ситно нарязан лук: 30 г
2 с.л. олио
200 мл прясно мляко
1/4 ч.л. лют червен пипер
сол на вкус
6 с.л. смлени орехи: 60 г




Приготвяне

* Използвайте за тази рецепта тиган, който издържа и на температура при печене. Задушете в маслото и олиото двата вида лук и чесъна. Прибавете картофите и жълтъците. Подправете със сол, пипер  и магданоз. Поръсете с нишестето и разбъркайте. Накрая сложете сиренето, нарязано на кубчета. Отново разбъркайте и гответе 3 минути. Сложете ястието във фурна, загрята на 200* и печете 20 минути или докато върху картофите се образува апетитна червена коричка.

* За соса задушете лука в олиото. Добавете млякото, пипера и солта. Кипнете всичко и сипете орехите. Гответе на среден огън 10 минути до сгъстяване, като бъркате периодично.Ще получите консистенция на палачинково тесто. След като соса изстине ще се сгъсти. Ако искате все пак да получите гъстота на дип, варете още 5 минути.

* Сервирайте ястието топло, а соса поднесете отделно. Сосът е много вкусен и е подходящ за месо, риба и зеленчуци. Да ви е сладко!




 Източник : Genuss
.

събота, 24 май 2014 г.

Желирани бонбони от бъз





Продукти за около 40 бонбона

5 - 6  цвята от бъз
300 мл вода
150 г захар или на вкус
1 лимон
30 г желатин




Приготвяне

*  Смесете водата и захарта. Сложете цветовете от бъз и лимона, нарязан на парчета заедно с кората. Кипнете всичко за 2 минути. Махнете от огъня и оставете да престои 4 - 5 часа.

* Изстискайте лимоните и отстранете цветовете от бъз. Прецедете всичко с фина цедка.

* В купичка залейте желатина с част от сиропа и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Сипете го в сиропа и добре разбъркайте. Ако има пяна на повърхността я отстранете.

* Постелете дъното и стените на малка правоъгълна форма с найлоново фолио. Сипете бъзовия сок и оставете на студено за няколко часа да се желира добре. Отстранете фолиото и нарежете бонбони. Да ви е сладко!

* Бонбоните са много вкусни с шоколад. Потопете нарязаните кубчета желе в стопен шоколад и ги поставете върху хартия за печене докато шоколада се втвърди.





* Ето и бонбона отвътре.






*  И  вариант на бонбоните, оваляни в кристална захар. Направете го непосредствено преди да ги сервирате. Захарта бързо абсорбира влагата от бонбоните и се овлажнява.



.

петък, 16 май 2014 г.

Цигара бюрек със сьомга





Продукти 

200 г филе норвежка сьомга
4 с.л. течна сметана или крем фреш
1 малка глава лук
сол и черен пипер на вкус
стрък пресен розмарин
400 г кори за баница
1 разбито яйце
олио за пържене






Приготвяне

* Нарежете рибата на кубчета и заедно с лука, сметаната, солта и пипера я смелете фино в блендер. Нарежете на ситно розмарина и подправете сместа.

* Нарежете корите на големи триъгълници или купете триъгълни кори за цигара бюрек. Може да ги намерите в турските магазини. Намажете краищата на корите с разбито яйце.

* Сипете рибената смес в пош и шприцовайте от крема в широката част на кората. Завийте на рулце.

* Сгорещете олиото и изпържете пуричките до зачервяване. Сервирайте топли. Да ви е сладко!




.