Това е една от най - вкусните торти, които съм правила. Изключително нежна като консистенция и богата на вкус и аромат. Приготвя се лесно, бързо и е без печене. Ще се радвам да я опитате и вие!
Продукти
300 + 200 + 100 г натурален шоколад
400 + 100 мл течна сметана за разбиване
150 г бишкоти
40 г масло
500 г маскарпоне
300 г рикота
100 г захар
ванилия
300 г малини
Приготвяне
* Предният ден преди на започнете да правите тортата загрейте на слаб огън 400 мл сметана и 300 г шоколад. Разбъркайте докато се стопи шоколада и получите гладък крем. Може да направите това и в микровълнова фурна. Охладете крема и го приберете в хладилника.
* За основата натрошете на ситно бишкотите. В съд с незалепващо покритие стопете маслото заедно с 200 г шоколад. Отново може да направите това в микровълнова фурна на слаба температура. Сипете сместа при бишкотите. Разбъркайте с лъжица за да се разпредели равномерно шоколада навсякъде.
* Покрийте тортена чиния с хартия за печене. Поставете ринг за торта. Добре е да облепите стените му с ацетатна хартия за да може след това да отлепите без проблеми тортата. Сипете бишкотените трохи и ги притиснете с пръсти или лъжица. Трябва да получите плътна основа.
* В купа с бъркалка разбъркайте маскарпонето, рикотата, захарта и ванилията. Не ползвайте миксер за да не се разводни крема от високите обороти.
* Извадете шоколадовия крем от хладилника и го разбийте с миксер до сгъстяване.
* Върху бишкотите сипете с лъжица тук - там купчинки от белия крем и тук - там купчинки от шоколадовия. Между тях сложете малини. Не се стремете да е равно и подредено. Истинска прелест е при разрязването на тортата всяко парче да е различно. Загладете с шпатула като леко я намокрите. Приберете тортата в хладилника за 2 часа.
* Направете глазурата като загреете на слаб огън 100 мл сметана и 100 г шоколад. Разбъркайте на гладък крем. Излишно е да повтарям, че и това може да направите в микровълнова фурна.
* Извадете тортата от хладилника и отстранете ринга и ацетатната хартия. Залейте тортата с глазурата и украсете по желание. Да ви е сладко!
* Тортата, която виждате е с размер 20 см. Направих я с половината количества от продуктите. Със сигурност мога да кажа, че е достатъчна за 16 порции. Плътна е на вкус, едно малко парче е достатъчно да ви очарова напълно.
* Рецептата, която съм написала е за голяма торта с размер 26 или 28 см. Изключително вкусна е, горещо я препоръчвам, особено при по-специални поводи.
* За бишкоти е добре да ползвате савоярди, а сметаната да е млечна. Не бих препоръчала обикновена извара вместо рикота, както и не бих заменила малините с друг плод. Мисля, че те най-добре си кореспондират с вкуса на шоколада и маскарпонето. Ако не може да намерите пресни малини, без колебание ползвайте замразени. Получава се чудесно и с тях. Не ги размразявайте, просто ги поръсете както са замръзнали.
* Основата на тортата е много твърда след като е престояла в хладилника. Шоколадът и маслото се превръщат в истински камък! За да нямате проблеми при отрязването оставете тортата на стайна температура за 1 час. Не се тревожете, целостта и външният вид няма да пострадат. Режете винаги с горещ подсушен нож. След като отрежете първото парче, лесно може да отстраните хартията за печене. Още веднъж, да ви е сладко!
Източник : Lecker
.