сряда, 2 юли 2014 г.

Морковени тиганици




Продукти за 12 - 15 броя

300 г моркови
2 стръка зелен лук, само перата
2 стръка естрагон - листа
3 - 4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 яйца
2 - 3 с.л. брашно
2 с.л. олио




Приготвяне

* Настържете морковите на едро ренде. Към тях прибавете лука, нарязан на дълги парчета. Естрагона и магданоза добавете без да ги режете. Смесете всичко с яйцата и овкусете със сол и пипер. Накрая сипете брашното и  разбъркайте добре.

* Загрейте олиото в тиган. Сипте малки купчинки от сместа и ги притиснете с лъжица за да оформите питки. Пържете до златисто от двете страни на средно силен огън. Ако пържите на висока температура тиганиците бързо ще прегорят, а морковите ще останат сурови.

* Поднесете с млечен сос и салата. Да ви е сладко!





* Може да направите подобни тиганици от тиквички, тиква, картофи, зелен боб или праз.Наподобяват рьощи, но тъй като са с яйца и брашно е по-подходящо да се нарекат тиганици. Подберете подправките според вашия вкус. Експериментирайте!




.

30 коментара:

  1. ще ги направя :) Ама с месо, нали може :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееееееееееее, не може така! И аз ще ги направя с месо, ти какво си мислиш? Стискаме си ръцете!

      Изтриване
    2. Пилешко ли? Или с рибка? И аз съм ЗА, момичета! ;)
      Обезателно ще се възползвам от идеята ти, Йоли и ще ги сервирам в близките дни и на нашата маса. Не съм пържила зеленчукови "кюфтенца" от месеци.
      Лека нощ, Усмивке! :)

      Изтриване
    3. Ура! Станахме три "За" месото!

      Изтриване
  2. Yoli, they look good and I am sure that taste amazing.

    ОтговорИзтриване
  3. Много сладки тиганици! Даже и името им готино! И аз ще направя, но пък със сладък картоф, вместо морков, че само такова имам в момента... Ще спазаря Фифин да стърже, че тези картофи са като камъни...
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаеш ли колко се чудих как да ги нарека? Трудна работа. Ужасно е това "тиганици", хич не ми харесва. Не са кюфтета, не са палачинки, не е блини, не е ... ми нищо не е . Давай с картофа пък да видим какво ще стане. И прегръдка дай.

      Изтриване
  4. Ехааа, ще си ги направя и още как. Голямо вдъхновение си ми ти, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако ги опиташ, Дани. Особено ако и ти като мен се чудиш какво да правиш с морковите. Да ти е сладко!

      Изтриване
  5. Точно така изпекох магданозените кюфтенца,че много не се поддаваха на офомрление и следващите ще са с тиквичка и морков-много вкусна лятна храна.Благодаря ти за свежите идеи,Йоли!Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роската ще ме умори с тези кюфтенца. Хайде, забърквай следващите. Благодаря ти мила.

      Изтриване
  6. Йоли, чудни са! Слънчеви и толкова апетитни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарско, Бети! Ама по-слънчеви от твоите снимки няма!

      Изтриване
  7. И с картофи не са лоши !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно Диди. Аз не съм особен фен на картофите, приготвени така. Май само пържени ги обичам.

      Изтриване
  8. Йолинка, чудесни са. :) Мисля, че ако се изпекат на фурна с хартия за печене, пак ще са вкусни. Така обичам и тиквените кюфтета, които правим вкъщи.
    Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря кукличка такава. Лично аз не съм фен на печенето във фурна на подобни неща. Стават с вкус на кексчета, което е съвсем различно. Имай предвид, че тук мазнината е много малко и тиганиците по-скоро се пекат в тигана отколкото да се пържат. Не се халосвай чак толкова по "здравословното", мила ми приятелко. Отпуснете си душите мили ми млади хора. Животът ви ще мине в табута и лутане кое е добре и кое не. Дай да те щипна сега!

      Изтриване
    2. Веднага! :)
      Ама много те обичам, да знаеш!

      Изтриване
  9. Аз вече имам идея в главата си, която се появи в момента, в който ги зърнах тези вкусни морковени бижута!
    Страхотно, Йоли :) и с тези ароматни подправки, и с хрупкавата си външност и леко сладкия си вкус от морковите, честно усетих вкуса им на небцето си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Танче. Честно да ти кажа, просто се чудех какво да ги направя тези моркови, че много се насъбраха. И ето ти, тиганици. Смешни, но вкусни.

      Изтриване
  10. Eee,Йоли, намерих приложение и на моите моркови. Досега ги цедях на сокове, но до гуша ми дойдоха:( Обожавам всякакви такива зеленчукови тиганици. Досега само с картофи и тиквички, но няма как да не изпробвам и тази вкусотия.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, ще ти харесат. Много приятни станаха тиганиците. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  11. Много колоритно, лятно слънчево и апетитно изкушение, Йоли,
    точно по мой вкус... страхотни:)
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Диди. Права си, по твой вкус е това, не е по мой. Но нека да има и нещичко и за необичащите чак толкова месото, нали? Вкусни са, но с пържолка към тях ще са по-добре. Ха, ха ... нали си ме знаеш.

      Изтриване
  12. Права е Йоли, че не са чак толкова тежки и "нездравословни". :) Моите даже са леко пикантни, защото аз пък се чудех лютите чушлета какво да ги правя, дето ми се търкалят из хладилника. :) Йоли, ти си нашето съкровище и кулинарна муза! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ри Деси. Много се радвам, че ме подкрепяш в това " здравословно " време. Хората съвсем се объркаха какво да ядат с постоянните промивки кое е полезно и кое не. Страхотно си се сетила за лютите чушлета. Така обичам! Благодаря ти, че опита тиганиците. Да са ви сладки!

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли снощи пробвах морковените тиганички вкусни и интересни . Знам че занапред ще ги правя паккк ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Инка. Толкова ме радваш винаги! Да се ви сладки!

      Изтриване