Продукти
За вишните
500 г вишни
5 - 6 с.л. захар
малка пръчка канела
1 ч.л. натурално пшеничено нишесте
За трохите
100 г бадемов марципан
1 ч.л. брашно
За тестото
150 г меко масло
100 г захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
2 яйца
130 г брашно
30 г натурално пшеничено нишесте
1 ч.л. бакпулвер
Заливка
30 г масло
60 г нарязани бадеми
2 с.л. прясно мляко
60 г захар
Приготвяне
* Почистете вишните и ги кипнете със захарта и канелата за около 2 - 3 минути. Прибавете нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете отново за минута и оставете вишните да се охладят. След това отстранете пръчката канела.
* За тестото разбийте маслото със захарта. Добавете лимоновата кора и ванилията, а след това едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с нишестето и бакпулвера. Сипете го в маслената смес и разбъркайте.
* Нарежете марципана на парченца и с пръсти го стрийте на трохи като добавите 1 ч.л. брашно.
* Постелете дъното на тава с размери 22/24 см с хартия за печене. Разбира се, може да ползвате и малка кръгла тава. Изсипете тестото и го загладете. Върху него наредете вишните и посипете с марципановите трохи.
* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладкиша за около 30 минути.
* В малък съд заедно кипнете продуктите за заливката. Може да направите това и в микровълнова фурна.
* Извадете сладкиша от фурната и го залейте с бадемите. Върнете обратно и доизпечете за още десетина минути, или докато бадемите приятно се карамелизират. След изпичане оставете сладкиша добре да изстине преди да го нарежете. Да ви е сладко!
* Сладкишът става много сочен, леко киселичък и ароматен. Вишните може да замените с череши. Овкусете ги както на вас ви допада най-много. Подходящи аромати са ванилия, канела, звезден анасон, джинджифил, бергамот, индрише, лимонова кора. Ако нямате пшеничено нишесте може да го замените с натурално царевично.
.
Ох, тези вишни...
ОтговорИзтриванеИ тази апетитна снимка :)
Чудесен е, Йоли!
Кооолко вкусно и ароматно, а и страшно сочно! Йолинка, чудесен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, другарче!
Чуден сладкиш Йоли! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва тази версия. Ще го пробвам. Чудя се дали може да се съчетае с някакво вино. Аз си мисля за бяло, макар това да е дръзка комбинация :-)
ОтговорИзтриванеРазкошен е просто този сладкиш! Такива апетитни цветове, такива апетитни снимки! Йолина работа отвсякъде! :) Отмъквам парченце за Филип, че тези дни не съм му правила нищо :)
ОтговорИзтриванеММММ, вкуса ми е на небцето! Леко киселко, много свежо и невероятно ароматно, разкошен десерт, Йоли!
ОтговорИзтриванеИ изглежда сякаш, ако се пресегна ще успея да си грабна това невероятно, изкусително парченце :)
Благодаря ви приятели! Нали е вишнево време, да се запиша с една рецепта и аз. Разбира се, че ше е добре с вино. С ледено бяло и розе ще се получи преяъзходна комбинация!
ОтговорИзтриванеЧудесносладкишче!
ОтговорИзтриванеДа побързаме с вишните ,че са на превършване....
Сънчева седмица,Йоли!
Йоли, прекрасен сладкиш! Сещам се, че имам малко замразени в хладилника и преди да са дошли "новите" е добре да ги оползотворя ;) Ще се пробва този вариант, непременно. Хубава седмица
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да го опитате, момичета. Много е свеж. Ще е чудесен и със замразени вишни. Благодаря ви.
ОтговорИзтриванеСтрахотен е! В къщи не обичат вишни, но в този вариант ще ги изненадам:)
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Хич не ги мъчи, Краси. Ако ти е харесал сладкиша го направи с череши. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.
ИзтриванеО, любими плодове, в страхотен десерт си ги включила Йоли!
ОтговорИзтриванеТолкова апетитни снимки! Чудесен сладкиш!
Благодаря ти Бети. Много се радвам , че ти хареса!
ИзтриванеСочничък е! А и съм поканена на вишни тия дни;) Благодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеМерси сладурке! Надявам се да ти хареса!
ИзтриванеЙоли,да не ти казвам колко пъти преглътнах,докато скролвах-тотален разкош!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Роси. Вишнево време е, ще се радвам да опиташ. Много си мила!
ИзтриванеСтрахотен, какво мога да добавя, Йоли, как успяваш?
ОтговорИзтриванеИзглежда и звучи разкошно, и снимките неустоимо изкушаващи -
поздрави и хубаво лято!
Благодаря Диди, много си мила. Ти сама знаеш как успяваш. Когато правиш нещо с желание винаги се получава. Само в това е тайната.
ИзтриванеЗдравей Йоли. Много харесах сладкиша, имам вишни , но нямам бадемов марципан. Мога ли да го заместя с нещо или да го пропусна? Благодаря.
ОтговорИзтриванеО, можеш да го пропуснеш, Краси. Изобщо не се притеснявай. А ако искаш да има все пак нещо отгоре, много хубаво би се получило с маслени трохи или просто с натрошени твърди бисквити, разбъркани с малко течно масло. Но ако ще го правиш с бисквити е добре да ги покриеш по някое време с парче фолио за да не прегорят докато се пече сладкиша. Просто ще ти дадат хрупкавост. Благодаря ти, ще се радвам да го опиташ.
ИзтриванеБлагодаря, Йоли! Сладкиша стана прекрасен. Направих го с маслени трохи, всички го харесаха и даже не стигна. На дървото има още вишни, така че сега е ред на апетитния ти пай.
ОтговорИзтриванеЕЕЕ, Краси! Супер много се радвам! Благодаря ти мила. Сигурно с трохи е също много вкусно. Да ви е сладко!
Изтриване