Предлагам ви едно допълнение към различни видове сирене, студени меса или дивеч. Може да замените черешине с вишни.
Балансирайте вкуса според вашия. Опитайте, и подправете с толкова захар,
оцет и сол, че да ви хареса. Ако искате да съхраните плодовете за дълъг период ги направете както се приготвят сладка и конфитюри.
Продукти
1 ч.ч. почистени череши
1 - 2 с.л. кафява захар
5 - 6 с.л. балсамов оцет
сол на вкус
1 ч.л. нишесте
50 мл вода
1 ч.л. маринован зелен пипер
Приготвяне
* Сипете черешите и захарта в тенджерка. Добре е да ползвате съд с незалепващо покритие. Карамелизирайте плодовете за 2 - 3 минути като разбърквате. Добавете оцета и солта. Гответе още 2 минути докато започнат да се образуват мехурчета и оцета се редуцира на половина. Не преварявайте плодовете, добре е да останат хрупкави.
* Разтворете нишестето във водата и го сипете при черешите. Кипнете всичко и отстранете от огъня. Накрая добавете зеления пипер. Охладете и сервирайте. Да ви е сладко!
.
Отново интересно предложение от теб, Йоли! Поздравления! Ще опитам непременно... с черешки. :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, Ирме. Надявам се да обичаш такова съчетание между сладко, кисело и солено. Благодаря ти.
ИзтриванеСтрашни снимки!!! Пак ме залепи, както само ти си можеш! Като добавим и интригуващото предложение, си излизам оттук в обичайното състояние на пост-йолино посещение :)
ОтговорИзтриванеА това сиренце на заден план как ми прилича на Ланкето... И ние дъвчим от него в момента :)
Така де! Последни запаси от Ланкето, което ми донесе едно Тики. Истинско френско адски миризливо сиренце. Любимо! Радвам се, че ти харесаха черешите, мила. Благодаря ти!
ИзтриванеЙолинка, снимките ти просто ми взимат дъха... Да знаеш, че все пак трябва и да дишам. ;)
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение, другарче, прегръдки!
Дишай де, как така! Радвам се, че ти харесаха черешите, Гери. Благодаря ти!
ИзтриванеМного различен и нетипичен вкус, но пък това е най-хубавото. Благодаря за идеята , Йоли ! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Мария. Да, нетипичен вкус. Но на тези, които обичат да комбинират леко сладко със солено ще им допадне. Ще се радвам и ти да опиташ.
ИзтриванеЙоли, да знаеш, че много ме вдъхновяваш. Но имам въпрос, за зеления пипер иде реч. Има ли го в големите хипермаркети (в събота ще имам гости, искам да предложа нещо по-така). Ще ги сервирам със някакво сирене, предполагам меко, че може и нашето саламуренто, си мисля че ще е добре. Но другото ще ми е месо на скара и мисля кекса с песто и рукола, май беше, аз съм го правила с някакво миризливо сирене и се получи мммммммм. Та, след цялото това писане, исках да питам ща пасне ли? Да не стане турлу гювеч.
ОтговорИзтриванеВили
Благодаря ти Вили. Много се радвам, че намираш вдъхновение тук. Да, маринован пипер ще намериш в Хит, Метро, Пикадили... може би в Билла и Фантастико. Чудесно меню си избрала. Няма да е стане бъркотия, добре е , не се бой. Просто си сервирай сиренето и черешине най-накрая. да ви е сладко на всички и наздраве!
ИзтриванеЙоли, не стана като твоя на снимката. Заприлича на мармалад, а "твоите" плодчета са цели. Иначе на вкус не е лош, само че аз не намерих маринован зелен пипер, а в пикадили намерих един сос от черен пипер, който е леко кисело-сладък и люти. На вид не ми харесва, довечер ще следя отзивите и пак ще пиша. Следващия път ще внимавам, май много го сгъстих и сложих повечко нишесте.
ИзтриванеВили
Много си ги варила Вили. Черешите искат съвсем малко обработка, иначе стават на сладко. А и ако са били съвсем узрели трябва още по- малко да ги готвиш. Надявам се да ви харесат, и като конфитюр ще е добре. Благодаря ти, че опита.
ИзтриванеЙоли, сразих ги с кекса с песто и двойно шоколадовия кекс, а балсамовите череши бяха "черешката на тората". Вкуса много ги изненда и им хареса. Ще има направя едно бурканче за подарък. Благодаря за чуденсите рецепти защото ако трябваше аз да мисля меню щеше да е сирене с домати и тройка кюфтета, за десерт купешки сладолед :))
ИзтриванеОооооооо, много, много ти благодаря! Радвам се, че опитваш рецептите ми. Да ви е сладко на всички!
ИзтриванеЙоли, даваш едно уникално предложение за заместител на типичните боровинки ;) Страхотно звучи, не съм се и сещала реално, че могат черешите да свършат тази работа.
ОтговорИзтриванепоздрави за теб
Ще се радвам да опиташ и с череши, Дани. Лично аз никога не съм правила боровинки така. Май е време да опитам. Благодаря ти.
ИзтриванеЧудесна е рецептата ти Йоли,а снимките са направо изваяни с фотоапарата.Всяка година имаме много вишни и тъй като са доста кисели се чудим какво да ги правим.Всяка година ги приготвям по един и същ начин - редя ги в 3 - литрови буркани / ред вишни,ред кафява захар/.След около месец ги заливам с някакъв алкохол / обикновено бадемов ликьор/.
ОтговорИзтриванеКогато ми се наложи да приготвя някакъв десерт ги ползвам.Но ще изпробвам и твоето предложение.
Поздрави !
Ще се радвам да ги опиташ, Ели. Много ти благодаря за хубавите думи. И наздраве с вишновка!
ИзтриванеТия дни правих друго, подобно на това- в смисъл подходящо за сирена и месо. И понеже то много ми хареса, съм изкушена да опитам и други добавки. Мерси, Йоли , за споделеното!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Марте. Много се радвам, че ти харесаха черешките. Дабви е вкусно!
ОтговорИзтриване