петък, 11 юли 2014 г.

Балсамови череши със зелен пипер




Предлагам ви едно допълнение към различни видове сирене, студени меса или дивеч. Може да замените черешине с вишни. Балансирайте вкуса според вашия. Опитайте, и подправете с толкова захар, оцет и сол, че да ви хареса. Ако искате да съхраните плодовете за дълъг период ги направете както се приготвят сладка и конфитюри.




Продукти

1 ч.ч. почистени череши
1 - 2 с.л. кафява захар
5 - 6 с.л. балсамов оцет
сол на вкус
1 ч.л. нишесте
50 мл вода
1 ч.л. маринован зелен пипер


 

Приготвяне

* Сипете черешите и захарта в тенджерка. Добре е да ползвате съд с незалепващо покритие. Карамелизирайте плодовете за 2 - 3 минути като разбърквате. Добавете оцета и солта. Гответе още 2 минути докато започнат да се образуват мехурчета и оцета се редуцира на половина. Не преварявайте плодовете, добре е да останат хрупкави.

* Разтворете нишестето във водата и го сипете при черешите. Кипнете всичко и отстранете от огъня. Накрая добавете зеления пипер. Охладете и сервирайте. Да ви е сладко!





.

20 коментара:

  1. Отново интересно предложение от теб, Йоли! Поздравления! Ще опитам непременно... с черешки. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, Ирме. Надявам се да обичаш такова съчетание между сладко, кисело и солено. Благодаря ти.

      Изтриване
  2. Страшни снимки!!! Пак ме залепи, както само ти си можеш! Като добавим и интригуващото предложение, си излизам оттук в обичайното състояние на пост-йолино посещение :)
    А това сиренце на заден план как ми прилича на Ланкето... И ние дъвчим от него в момента :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така де! Последни запаси от Ланкето, което ми донесе едно Тики. Истинско френско адски миризливо сиренце. Любимо! Радвам се, че ти харесаха черешите, мила. Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Йолинка, снимките ти просто ми взимат дъха... Да знаеш, че все пак трябва и да дишам. ;)
    Прекрасно предложение, другарче, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дишай де, как така! Радвам се, че ти харесаха черешите, Гери. Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Много различен и нетипичен вкус, но пък това е най-хубавото. Благодаря за идеята , Йоли ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мария. Да, нетипичен вкус. Но на тези, които обичат да комбинират леко сладко със солено ще им допадне. Ще се радвам и ти да опиташ.

      Изтриване
  5. Йоли, да знаеш, че много ме вдъхновяваш. Но имам въпрос, за зеления пипер иде реч. Има ли го в големите хипермаркети (в събота ще имам гости, искам да предложа нещо по-така). Ще ги сервирам със някакво сирене, предполагам меко, че може и нашето саламуренто, си мисля че ще е добре. Но другото ще ми е месо на скара и мисля кекса с песто и рукола, май беше, аз съм го правила с някакво миризливо сирене и се получи мммммммм. Та, след цялото това писане, исках да питам ща пасне ли? Да не стане турлу гювеч.

    Вили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Вили. Много се радвам, че намираш вдъхновение тук. Да, маринован пипер ще намериш в Хит, Метро, Пикадили... може би в Билла и Фантастико. Чудесно меню си избрала. Няма да е стане бъркотия, добре е , не се бой. Просто си сервирай сиренето и черешине най-накрая. да ви е сладко на всички и наздраве!

      Изтриване
    2. Йоли, не стана като твоя на снимката. Заприлича на мармалад, а "твоите" плодчета са цели. Иначе на вкус не е лош, само че аз не намерих маринован зелен пипер, а в пикадили намерих един сос от черен пипер, който е леко кисело-сладък и люти. На вид не ми харесва, довечер ще следя отзивите и пак ще пиша. Следващия път ще внимавам, май много го сгъстих и сложих повечко нишесте.
      Вили

      Изтриване
    3. Много си ги варила Вили. Черешите искат съвсем малко обработка, иначе стават на сладко. А и ако са били съвсем узрели трябва още по- малко да ги готвиш. Надявам се да ви харесат, и като конфитюр ще е добре. Благодаря ти, че опита.

      Изтриване
    4. Йоли, сразих ги с кекса с песто и двойно шоколадовия кекс, а балсамовите череши бяха "черешката на тората". Вкуса много ги изненда и им хареса. Ще има направя едно бурканче за подарък. Благодаря за чуденсите рецепти защото ако трябваше аз да мисля меню щеше да е сирене с домати и тройка кюфтета, за десерт купешки сладолед :))

      Изтриване
    5. Оооооооо, много, много ти благодаря! Радвам се, че опитваш рецептите ми. Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  6. Йоли, даваш едно уникално предложение за заместител на типичните боровинки ;) Страхотно звучи, не съм се и сещала реално, че могат черешите да свършат тази работа.
    поздрави за теб

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ и с череши, Дани. Лично аз никога не съм правила боровинки така. Май е време да опитам. Благодаря ти.

      Изтриване
  7. Чудесна е рецептата ти Йоли,а снимките са направо изваяни с фотоапарата.Всяка година имаме много вишни и тъй като са доста кисели се чудим какво да ги правим.Всяка година ги приготвям по един и същ начин - редя ги в 3 - литрови буркани / ред вишни,ред кафява захар/.След около месец ги заливам с някакъв алкохол / обикновено бадемов ликьор/.
    Когато ми се наложи да приготвя някакъв десерт ги ползвам.Но ще изпробвам и твоето предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ги опиташ, Ели. Много ти благодаря за хубавите думи. И наздраве с вишновка!

      Изтриване
  8. Тия дни правих друго, подобно на това- в смисъл подходящо за сирена и месо. И понеже то много ми хареса, съм изкушена да опитам и други добавки. Мерси, Йоли , за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти Марте. Много се радвам, че ти харесаха черешките. Дабви е вкусно!

    ОтговорИзтриване