Искам да ви запозная с няколко читателски рецепти от страницата във Фейсбук на 24 Kitchen, спечелили кулинарната игра "Предизвикателство в кухнята". Имах честта и удоволствието да ги приготвя в предаването "Домашни рецепти с Йоли". Ето и една от тях! Чудесните тарталети на Станка Стоянова! Ето тук може да видите оригиналната рецепта на Таня.
Продукти за 4 големи тарталети или 1 голям тарт
За тестото
150 г пълнозърнесто брашно
50 г масло
50 мл леденостудена вода
1 ч.л. винен оцет
1/2 ч.л. сол
За пестото от сушени домати
200 г сушени домати
2 скилидки чесън
сол на вкус
2 стръка пресен риган
10 листа пресен босилек
40 г пармезан
1 ч.ч. зехтин
За гарниране
2 тиквички
100 г кашкавал
розмарин
Приготвяне
* В купа сипете брашното и солта, добавете студеното масло, нарязано на кубчета, и с ръце оформете трохи. Добавете водата и оцета, най-добре на части. Размесете с ръце, докато получите топка тесто.
* За пестото накиснете сушените домати в гореща вода докато омекнат. Прецедете и ги поставете заедно с останалите продукти в блендер. Пасирайте. След това, ако ви остане от пестото, може да го съхранявате в хладилник.
* Измийте тиквичките и с широка белачка за зеленчуци нарежете тънки ленти. Настържете кашкавала на едро ренде.
* Разстелете готовото тесто в по-големи форми за тарталети (диаметър 10 см), постлани с хартия за печене. Намажете с песто от сушени домати и поръсете обилно с настърган кашкавал.
* Сложете лентите тиквички, завити като рози, и ги посолете.
* Поставете формите в тава и изпечете в предварително загрята фурна на 200* за около 20 - 25 минути. Сервирайте тарталетите поръсени с пресен розмарин. Да ви е сладко!
.
Прелестни тарталетки! Слънчеви, свежи, леки, ароматни ... истинска наслада! Йоли, страхотна си, мила! Непременно ще ги направя! :)
ОтговорИзтриванеПрегръщам те! Хубава вечер!
Благодаря ти Ирме. Ще се радвам да ги опиташ. Много са приятни наистина.
ИзтриванеПоздрави и за двете ви ! Оригинални и без съмнение вкусни :)
ОтговорИзтриванеО, определено Бравото е за Таня, Кайти. Наистина са чудесни тарталетите, препоръчвам ги горещо. Благодаря ти много.
ИзтриванеСвежи и много-много красиви....Браво и на двете Ви със Станка,Йоли!
ОтговорИзтриванеНежни, вкусни, и чудесно приготвени и представени, Йоли!
ОтговорИзтриванеСлънчеви и красиви снимки!
Хубава вечер!
Благодаря ти Бети. Много се радвам, че ти харесаха тарталетите.
ИзтриванеTъкмо да кажа: "Феята и тиквички!!" и ти ми запуши устата с краткия увод :) Сигурна съм, че чудните тарталетки с ТИКВИЧКИ на Станка са ти харесали! :)
ОтговорИзтриванеОпределено са чудесни и ето повод да се снабдя най-сетне с формички за тарталети! Видях, а не си купих. Заради твоите вкусотии ще си ги взема и ще опитам! :)
Я дай да ти скъсам ушите дето се будалкаш с мен! Ако не ми беше харесала тартата на Таня, няма сила в света, която да ме накара да я направя, кало ми да я публиковам. Наистина е чудна. Цялата работа е в ароматното песто и многото сирене. Тиквичките са за парлама, така да се каже. Не се усещат на вкус, ама то е, защото всъщност такъв липсва. Какво да ги правиш ... безвкуснички са си горките.
ИзтриванеАма как си ги завила!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са!
Усмивки от мен,Йоли!
Ама какво говориш! Завити та засукани даже! Благодаря ти Дани. Давай прегръдка!
ИзтриванеСпомням си, когато ги приготви в предаването. Сега са още по-прекрасни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Йолинце!
Благодарско Гери. Радвам се, че ти хареса. Да ти е сладко!
ИзтриванеЙоли, благодаря за ласкавите отзиви за рецептата! Едва преди няколко дни успях да изгледам предаването и много ми хареса интерпретацията ти. :)
ОтговорИзтриванеОгромна прегръдка! Лека и спокойна нощ!
Ей Танче, така се радвам, че писа! Убих се да те търся къде си и къде е тази рецепта като оригинал. Вече знам! Благодаря ти сърдечно още веднъж мила. Ти си страхотна и аз адски много ти се радвам. Продължавай все така да ни вдъхновяваш! Благодаря ти за ласкавите отзиви, надявам се да не съм изменила много рецептата ти и да ти е харесало.
ИзтриванеНеустоима си с идеите.! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИдеята е на Таня, Ванка. Аз само я пресъздадох. Чудесна е наистина. Благодаря ти много, радвам се, че ти хареса.
ИзтриванеПрекрасни и много вкусни! Тиквичките са като някакви нежни дантели върху тези тарталети. Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти хареса, Люска. Много е хубава тартата, препоръчвам я горещо! Благодаря ти.
ИзтриванеЧудесна идея и много красиво изпълнение, Йоли,
ОтговорИзтриванесвежи, ароматни и много ефектни тарталети - една страхотна лятна рецепта.
Поздрави за теб и авторката, хубаво и вдъхновено лято!
Благодаря ти Диди, знам , че на теб ще ти допадне тази рецепта. Хубаво лято и на теб, мила.
ИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванерецептата и презентацията и са чудесни.В къщи приготвям и топлинно обработени рецепти за моето семейство.Тази непременно ще я опитам.Семпла е и лесна за изпълнение.
Поздрави и весело лято!
Здравей Ели. Много се радвам, че най-после мога да ти бъда някак полезна и аз. Опитай ги, чудесни са тези тарталети. Да ви е сладко и благодаря.
ИзтриванеГледах го този епизод,много апетитни тарталетки,мила!Тук са още по-накипрени!
ОтговорИзтриванеХубава,слънчева и ползотворна нова седмица!
Благодаря ти Роска, много се радвам, че си гледала епизода. Хубава седмица и на теб.
Изтриванео,само да имам време,гледам цялата ти поредица в събота и/или неделя,толкова добре релаксирам в твоята компания :) и си набелязвам вкусни идейки.
ИзтриванеСтрахотни са Йоли! Самите формички колко са големи?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Дани. Около 10 - 12 см са големи тези. Но винаги можеш да направеш или малко тарталетки, или пък един голям тарт. Ще се радвам да опиташ.
ИзтриванеО, каква красота! Обичам да идвам тук!
ОтговорИзтриванеИ аз така. Обичам да идвам при теб! Благодаря ти мила!
ИзтриванеФантастични са Йоли !
ОтговорИзтриванеЗа пореден път изкушаваш :)
Специални поздрави
Вики
Благодаря ти мила. Радвамсе, че ти харесаха. Прекрасно лято ти желая.
ИзтриванеБързам да ти пиша, Йоли, защото днес приготвих тарталетките. Станаха чидесни, наистина! Аз обаче купих готово песто, защото имах много малко време, предполагам, че с домашно приготвено ще е още по-вкусно. И розички не направих, направо с рендето действах, но резултата стана чуден. Заслужава си да се опита :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Ани. Много се радвам , че ти харесаха тарталетите. Да са ви сладки. Моля те, напиши си пак коментара за ореховата торта, че без да искам го изтрих. Много се извинявам.
Изтриванеot kade moga da si kupq formi4ki za tartaleti
ОтговорИзтриванеМожеш да намериш формички в Кауфланд, Фантастико и Хит. Поне там съм виждала. Предполагам, че и в Метро ще има. Освен това, на много места, където продават силиконови форми за печене има и за тарталети. И те са добри. А иначе трябва да провериш в магазините за сладкарски материали. Има един на Неофит Рилски и на Кадемлия в София. За провинцията незнам. Успех в търсенето.
Изтриване