събота, 19 юли 2014 г.

Тарталети с тиквички и песто от сушени домати




    Искам да ви запозная с няколко читателски рецепти от страницата във Фейсбук на 24 Kitchen, спечелили кулинарната игра "Предизвикателство в кухнята". Имах честта и удоволствието да ги приготвя в предаването "Домашни рецепти с Йоли". Ето и една от тях! Чудесните тарталети на Станка Стоянова! Ето тук може да видите оригиналната рецепта на Таня.


Продукти за 4 големи тарталети или 1 голям тарт

За тестото

150 г пълнозърнесто брашно
50 г масло
50 мл леденостудена вода
1 ч.л. винен оцет
1/2 ч.л. сол

За пестото от сушени домати

200 г сушени домати
2 скилидки чесън
сол на вкус
2 стръка пресен риган
10 листа пресен босилек
40 г пармезан
1 ч.ч. зехтин

За гарниране

2 тиквички
100 г кашкавал
розмарин

Приготвяне

*  В купа сипете брашното и солта, добавете студеното масло, нарязано на кубчета, и с ръце оформете трохи. Добавете водата и оцета, най-добре на части. Размесете с ръце, докато получите топка тесто.

*  За пестото накиснете сушените домати в гореща вода докато омекнат. Прецедете и ги поставете заедно с останалите продукти в блендер. Пасирайте. След това, ако ви остане от пестото, може да го съхранявате в хладилник.

* Измийте тиквичките и с широка белачка за зеленчуци нарежете тънки ленти. Настържете кашкавала на едро ренде.

* Разстелете готовото тесто в по-големи форми за тарталети (диаметър 10 см), постлани с хартия за печене. Намажете с песто от сушени домати и поръсете обилно с настърган кашкавал.




* Сложете лентите тиквички, завити като рози, и ги посолете.




*  Поставете формите в тава и изпечете в предварително загрята фурна на 200* за около 20 - 25 минути. Сервирайте тарталетите поръсени с пресен розмарин. Да ви е сладко!





.

36 коментара:

  1. Прелестни тарталетки! Слънчеви, свежи, леки, ароматни ... истинска наслада! Йоли, страхотна си, мила! Непременно ще ги направя! :)
    Прегръщам те! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ирме. Ще се радвам да ги опиташ. Много са приятни наистина.

      Изтриване
  2. Поздрави и за двете ви ! Оригинални и без съмнение вкусни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, определено Бравото е за Таня, Кайти. Наистина са чудесни тарталетите, препоръчвам ги горещо. Благодаря ти много.

      Изтриване
  3. Свежи и много-много красиви....Браво и на двете Ви със Станка,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Нежни, вкусни, и чудесно приготвени и представени, Йоли!
    Слънчеви и красиви снимки!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Бети. Много се радвам, че ти харесаха тарталетите.

      Изтриване
  5. Tъкмо да кажа: "Феята и тиквички!!" и ти ми запуши устата с краткия увод :) Сигурна съм, че чудните тарталетки с ТИКВИЧКИ на Станка са ти харесали! :)
    Определено са чудесни и ето повод да се снабдя най-сетне с формички за тарталети! Видях, а не си купих. Заради твоите вкусотии ще си ги взема и ще опитам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я дай да ти скъсам ушите дето се будалкаш с мен! Ако не ми беше харесала тартата на Таня, няма сила в света, която да ме накара да я направя, кало ми да я публиковам. Наистина е чудна. Цялата работа е в ароматното песто и многото сирене. Тиквичките са за парлама, така да се каже. Не се усещат на вкус, ама то е, защото всъщност такъв липсва. Какво да ги правиш ... безвкуснички са си горките.

      Изтриване
  6. Ама как си ги завила!
    Прекрасни са!
    Усмивки от мен,Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама какво говориш! Завити та засукани даже! Благодаря ти Дани. Давай прегръдка!

      Изтриване
  7. Спомням си, когато ги приготви в предаването. Сега са още по-прекрасни!
    Прегръдки, Йолинце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарско Гери. Радвам се, че ти хареса. Да ти е сладко!

      Изтриване
  8. Йоли, благодаря за ласкавите отзиви за рецептата! Едва преди няколко дни успях да изгледам предаването и много ми хареса интерпретацията ти. :)
    Огромна прегръдка! Лека и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей Танче, така се радвам, че писа! Убих се да те търся къде си и къде е тази рецепта като оригинал. Вече знам! Благодаря ти сърдечно още веднъж мила. Ти си страхотна и аз адски много ти се радвам. Продължавай все така да ни вдъхновяваш! Благодаря ти за ласкавите отзиви, надявам се да не съм изменила много рецептата ти и да ти е харесало.

      Изтриване
  9. Неустоима си с идеите.! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята е на Таня, Ванка. Аз само я пресъздадох. Чудесна е наистина. Благодаря ти много, радвам се, че ти хареса.

      Изтриване
  10. Прекрасни и много вкусни! Тиквичките са като някакви нежни дантели върху тези тарталети. Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти хареса, Люска. Много е хубава тартата, препоръчвам я горещо! Благодаря ти.

      Изтриване
  11. Чудесна идея и много красиво изпълнение, Йоли,
    свежи, ароматни и много ефектни тарталети - една страхотна лятна рецепта.
    Поздрави за теб и авторката, хубаво и вдъхновено лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Диди, знам , че на теб ще ти допадне тази рецепта. Хубаво лято и на теб, мила.

      Изтриване
  12. Йоли,
    рецептата и презентацията и са чудесни.В къщи приготвям и топлинно обработени рецепти за моето семейство.Тази непременно ще я опитам.Семпла е и лесна за изпълнение.
    Поздрави и весело лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ели. Много се радвам, че най-после мога да ти бъда някак полезна и аз. Опитай ги, чудесни са тези тарталети. Да ви е сладко и благодаря.

      Изтриване
  13. Гледах го този епизод,много апетитни тарталетки,мила!Тук са още по-накипрени!
    Хубава,слънчева и ползотворна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роска, много се радвам, че си гледала епизода. Хубава седмица и на теб.

      Изтриване
    2. о,само да имам време,гледам цялата ти поредица в събота и/или неделя,толкова добре релаксирам в твоята компания :) и си набелязвам вкусни идейки.

      Изтриване
  14. Страхотни са Йоли! Самите формички колко са големи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Около 10 - 12 см са големи тези. Но винаги можеш да направеш или малко тарталетки, или пък един голям тарт. Ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  15. О, каква красота! Обичам да идвам тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така. Обичам да идвам при теб! Благодаря ти мила!

      Изтриване
  16. Фантастични са Йоли !
    За пореден път изкушаваш :)
    Специални поздрави
    Вики

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила. Радвамсе, че ти харесаха. Прекрасно лято ти желая.

      Изтриване
  17. Бързам да ти пиша, Йоли, защото днес приготвих тарталетките. Станаха чидесни, наистина! Аз обаче купих готово песто, защото имах много малко време, предполагам, че с домашно приготвено ще е още по-вкусно. И розички не направих, направо с рендето действах, но резултата стана чуден. Заслужава си да се опита :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ани. Много се радвам , че ти харесаха тарталетите. Да са ви сладки. Моля те, напиши си пак коментара за ореховата торта, че без да искам го изтрих. Много се извинявам.

      Изтриване
  18. ot kade moga da si kupq formi4ki za tartaleti

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да намериш формички в Кауфланд, Фантастико и Хит. Поне там съм виждала. Предполагам, че и в Метро ще има. Освен това, на много места, където продават силиконови форми за печене има и за тарталети. И те са добри. А иначе трябва да провериш в магазините за сладкарски материали. Има един на Неофит Рилски и на Кадемлия в София. За провинцията незнам. Успех в търсенето.

      Изтриване