четвъртък, 24 юли 2014 г.

Financiers




     Financiers са малки френски сладкиши смека и еластична структура. Говори се, че историята им започва от края на 19 век. Френски майстор сладкар имал магазин близо до Парижката фондова борса. Започнал да прави сладкишите в малки правоъгълни форми, наподобяващи кюлче злато. Именно оттам е името им "Финансисти". В рецептата най-интересното нещо е, че маслото, с което се правят е "кафяво". С други думи, леко препържено. Задължителна съставка са белтъците и бадемите. Това е една много бърза и лесна рецепта, заслужава си да я опитате. Тестото е подходящо за съхранение в хладилник, стига да е покрито с найлоново фолио.




Продукти за 12 сладки

120 г масло
30 г брашно
70 г фино смлени белени бадеми
100 г пудра захар
3 белтъка
ванилия
плодове за гарниране
масло за намазване на формите
пудра захар за поръсване





Приготвяне

* Сложете маслото в малка тенджерка и го сложете на котлона да заври. Бъркайте непрестанно докато спре да се пени, пяната падне на дъното и получите бистра течност с леко карамелен цвят. Прецедете маслото през цедка, в която сте сложили парче кухненска салфетка за да се отстранят и най-малките частици. Оставете маслото да се охлади до стана температура.

* В купа смесете всички сухи съставки и ги разбъркайте.

* Отделно леко разбийте с вилица белтъците колкото да се разпенят.

* Сипете белтъците в сухата смес, разбъркайте, добавете маслото и отново разбъркайте.

* Това е всичко. Остава да изпечете сладикишите. Намажете с масло 12 малки форми и ги налейте до горе с тесто.

* Загрейте фурната на 180* и запечете Финансистите за 3 минути. Извадете ги от фурната и в средата на всяка форма сложете плод по ваш избор. Доизпечете за още 4- 5 минути или докато крайчетата на сладкишите порозовеят апетитно, а повърхността им на допир е еластична. Сервирайте ги леко топли с чаша кафе или чай. За разкош поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!



.

25 коментара:

  1. Чудесни сладки! Пък и тъкмо време за кафе е, вземам си едничка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам ги тези сладурчета!
    А твоите са чудесни, Йоли!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, казано на френска, Дани. Радвам се, че ти харесват. Целувки за теб и Бургас!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Така е, мила ми Тина-Рина. Французите опридилино си знаят работата. Благодаря мила.

      Изтриване
  4. Много сладурски :)!
    Желая ти хубаво лято и весели ваканциони дни, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарско, Ив! Прекрасно лято и на теб!

      Изтриване
  5. Йолинце, да ти е сладко и ефирно лятото като тези красавци, които си наредила на екраните ни. Чудесни са!
    Поздрави и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Трябва да са много вкусни, (с тези съставки, няма как да е друг начин)! А, щом има и плодове май ще трябва да опитам тази вкусотия! Изглеждат прекрасно, уханието им се долавя чак във Ванкувър!:)))))))

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни са тези сладки Йоли,
    ще ги приготвя за някой празник,бързи са ,много лесни за приготвяне и красиви.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни са,а снимките подканят да се пресегнеш и да ги опиташ!
    Хубави почивни дни,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни сладки, Йоли! Бих опитала и с черешки и с кайсии.Много сладурско оформяне!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря от сърце на всички. Вкуски са сладките, французите ги разбират тези неща. Да са ви сладки и на вас.

    ОтговорИзтриване
  11. odlično izgleda i divan recept....
    veliki pozdrav !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и Дани. Много си мила, радвам се,че ти харесва тук.

      Изтриване
  12. Прекрасни, не, те са съвършени изпод твоите ръце, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Еви. Старички са, от моналото лято, но га им дойде времето да ги напиша. Радвам се, че ти харесаха.

      Изтриване
  13. Обичам десерти с кафяво масло - страхотен вкус придава, малко особен, но все пак страхотен. И с тази форма си приличат на кюлчета злато, Йоли! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Зори. Права си, много вкусно става с кафяво масло. И аз обичам този аромат.

      Изтриване
  14. Прекрасни френски сладкиши си направила, Йоли! Ей такива рецепти обичам! Лесни и бързички!Приятно лято!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Бени. И на мен ми харесаха, особено леко топлички. Прекрасно лято и на теб!

      Изтриване
  15. Очарователни сладки. Личи, че са много вкусни.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, приятелко любима. Ами французка му работа, какво да ти кажа друго. Чудни са.

      Изтриване