Харесвам сухарите на Maretti с манатарки. Много по-вкусно е, ако си ги приготвите сами в къщи. А е и лесно. Може да пробвате най-различни вкусове. С пармезан, различни подправки и лют пипер. Вариантите са много, импровизирайте.
Продукти
200 мл вода
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
340 - 350 г брашно
2 с.л. брашно от маратарки
1 ч.л. суха мая
зехтин за намазване
Приготвяне
* Смесете брашното заедно с маята, солта, захарта и гъбеното брашно. Ако нямате гъбено брашно, лесно може да си го направите сами в къщи. Смелете фино с блендер шепа сухи манатарки и това е всичко.
* Сипете олиото във водата и започнете постепенно да прибавяте брашното, като бъркате. Омесете еластично тесто, което да не лепне. Ако е нужно, добавете още малко брашно. Оставете тестото за 15 минути да отпочине и да се отпусне леко. Няма нужда от пълно предварително втасване.
* Нямам форма за печене на багети и много се чудих в какво да изпека тестото така, че да получа тънки и кръгли франзелки. Хрумна ми идея да използвам картонените ролки от кухненската хартия. Ако ви допадне и на вас, срежете на две ролките и ги облечете в алуминиево фолио за да не прегорят във фурната. Намажете ги с масло. От тестото направете фитили и ги поставете в получените форми.
* Поставете ролките в тава и ги оставете за 20 минути да втасат. Загрейте фурната на 200* и изпечете франзелките за около 15 минути. Не ги препичайте много за да може след това лесно да ги нарежете.
* Оставете хляба да изстине добре. За да го нарежете на равни тънки кръгчета, най-добре е да го оставите за 10 - 15 минути във фризера да се стегне. Нарежете го на максимално тънки кръгчета. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете от двете страни леко със зехтин. Върнете във фурната за няколко минути докато се изсушат и зачервят приятно. Това е. Имате домашни Maretti с манатарки.
* Може да ги хапвате само така, като чипс. А може да ги гарнирате като хапки за предястие или парти. С риба тон.
* Или меко сирене с някакъв ситно нарязан плод отгоре.
* С пастет, хайвер, различни дипове и изобщо с каквото ви хрумне. Да ви е сладко!
.
Йоли, чудесна идея! Прекрасни снимки! Съвсем скоро ще се възползвам от идеята и споделената рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
аууу чудесни са тези гарнираните! Черпя се едно, пък да видим кой ден ще се наканя да изпека :)
ОтговорИзтриванеРецептата е проста и лесна за изпълнение, Йоли.Ще се пробвам да ги направя без мая, а с квас.Ще видим какво ще се получи.Аз въпреки ,че се храня със сурова храна готвя за семейството си, но си подбирам по - здравословни рецепти.
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки през лятото !
Ей, да му се невиди сто килограма ще стана покрай твоите разкошотии. Обаче няма как и тях ги отбелязвам в списъка с чакащи:)
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Йоли!
ОтговорИзтриванеodlično urađeni .... prelijepe slike !
ОтговорИзтриванеЙолинка, равна нямаш! Ако не знаех, бих се заклела, че са "Марети", ама едно към едно си ги докарала... ОБАЧЕ със сигурност са по-вкусни твоите. ;) И непременно ще опитам, мисля да шашна един голм любител на тези сухари с домашно приготвени. Много ти благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Благодаря ви, другарчета. Радвам се, че ви харесаха сухарчетата. Да са ви хрускави и весело лято на всички!
ОтговорИзтриванеТук ме уцели в сърцето или по-скоро няколко сантиметра вляво!! Много обичам всичко за гризане! Какво ли не съм си правила, но за такова не съм се сещала! Не знам дали по френско продават брускети, по-скоро не съм виждала. Затова предложението ти е повече и от вълнуващо! Направо страхотно! :) Ще си направя, дори манатарки имам, само трябва да ги прахообразирам ;)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен! :)
Гризкай, гризкай, че имаш нужда. Благодаря ти мила. Радвам се, пе ти харесаха сухарите. Много са ароматни с гъбено брашно, но може и с друго да се направя.
ИзтриванеЧудесна идея, Йоли!
ОтговорИзтриванеБраво
Пак ароматни хрупанки ми блазнят окото,Йоли!Самостоятелно,а и гарнирани така разнообразно са неустоими,особено с този мирис на сушена манатарка-божествено неповторим!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагдаря,момичета. Много вкусни станаха наистина. Ше се радвам да ги опитате.
ОтговорИзтриванеАма кажи ми сега, как да не ги направя?
ОтговорИзтриванеМартичка, сладурка такава!
ИзтриванеЙолинка, къде се слага сухата мая? Предполагам е в брашното. Почвам да ги правя. Стискай ми палци, защото нямам и кухненски ролки... :)
ОтговорИзтриванеЙолиии, направих ги и станаха божествено вкусни, златна си! Идеите ти са просто безценни. Наистина няма нещо, което да съм направила по твоя рецепта, и не само че е било успешно, ами винаги ни е харесвало. Прегръщам те, другарче! :)
ОтговорИзтриванеТочно на теб ли да стискам палци? Изобщо не ти е нужно подобно нещо, Гери! Толкова да си ми талантлива! Радвам се, че ти харесаха сухари те, да са ви хрускави! А маята съм пропуснала да отбележа къде се прибавя. Благодаря ти, че ми обърна внимание! Целувки и ог мен!
ИзтриванеЙоли, уникална си! Много вкусно и красиво изглеждат и приканват да се направят!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ги опиташ, Дими. Ще има да хрускате ... Благодаря ти много!
Изтриване