четвъртък, 31 юли 2014 г.

Сухарчета със сушени манатарки




   Харесвам сухарите на Maretti с манатарки. Много по-вкусно е, ако си ги приготвите сами в къщи. А е и лесно. Може да пробвате най-различни вкусове. С пармезан, различни подправки и лют пипер. Вариантите са много, импровизирайте.




Продукти

200 мл вода
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
340 - 350 г брашно
2 с.л. брашно от маратарки
1 ч.л. суха мая
зехтин за намазване




Приготвяне

* Смесете брашното заедно с маята, солта, захарта и гъбеното брашно. Ако нямате гъбено брашно, лесно може да си го направите сами в къщи. Смелете фино с блендер шепа сухи манатарки и това е всичко.

* Сипете олиото във водата и започнете постепенно да прибавяте брашното, като бъркате. Омесете еластично тесто, което да не лепне. Ако е нужно, добавете още малко брашно. Оставете тестото за 15 минути да отпочине и да се отпусне леко. Няма нужда от пълно предварително втасване.

* Нямам форма за печене на багети и много се чудих в какво да изпека тестото така, че да получа тънки и кръгли франзелки. Хрумна ми идея да използвам картонените ролки от кухненската хартия. Ако ви допадне и на вас, срежете на две ролките и ги облечете в алуминиево фолио за да не прегорят във фурната. Намажете ги с масло. От тестото направете фитили и ги поставете в получените форми.




*  Поставете ролките в тава и ги оставете за 20 минути да втасат. Загрейте фурната на 200* и изпечете франзелките за около 15 минути. Не ги препичайте много за да може след това лесно да ги нарежете.

* Оставете хляба да изстине добре. За да го нарежете на равни тънки кръгчета, най-добре е да го оставите за 10 - 15 минути във фризера да се стегне. Нарежете го на максимално тънки кръгчета. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете от двете страни леко със зехтин. Върнете във фурната за няколко минути докато се изсушат и зачервят приятно. Това е. Имате домашни Maretti с манатарки.

* Може да ги хапвате само така, като чипс. А може да ги гарнирате като хапки за предястие или парти. С риба тон.



 * Или меко сирене с някакъв ситно нарязан плод отгоре.




* С пастет, хайвер, различни дипове и изобщо с каквото ви хрумне. Да ви е сладко!




.

20 коментара:

  1. Йоли, чудесна идея! Прекрасни снимки! Съвсем скоро ще се възползвам от идеята и споделената рецепта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. аууу чудесни са тези гарнираните! Черпя се едно, пък да видим кой ден ще се наканя да изпека :)

    ОтговорИзтриване
  3. Рецептата е проста и лесна за изпълнение, Йоли.Ще се пробвам да ги направя без мая, а с квас.Ще видим какво ще се получи.Аз въпреки ,че се храня със сурова храна готвя за семейството си, но си подбирам по - здравословни рецепти.
    Поздрави и много усмивки през лятото !

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, да му се невиди сто килограма ще стана покрай твоите разкошотии. Обаче няма как и тях ги отбелязвам в списъка с чакащи:)

    ОтговорИзтриване
  5. Йолинка, равна нямаш! Ако не знаех, бих се заклела, че са "Марети", ама едно към едно си ги докарала... ОБАЧЕ със сигурност са по-вкусни твоите. ;) И непременно ще опитам, мисля да шашна един голм любител на тези сухари с домашно приготвени. Много ти благодаря за идеята!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, другарчета. Радвам се, че ви харесаха сухарчетата. Да са ви хрускави и весело лято на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Тук ме уцели в сърцето или по-скоро няколко сантиметра вляво!! Много обичам всичко за гризане! Какво ли не съм си правила, но за такова не съм се сещала! Не знам дали по френско продават брускети, по-скоро не съм виждала. Затова предложението ти е повече и от вълнуващо! Направо страхотно! :) Ще си направя, дори манатарки имам, само трябва да ги прахообразирам ;)
    Усмивка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гризкай, гризкай, че имаш нужда. Благодаря ти мила. Радвам се, пе ти харесаха сухарите. Много са ароматни с гъбено брашно, но може и с друго да се направя.

      Изтриване
  8. Пак ароматни хрупанки ми блазнят окото,Йоли!Самостоятелно,а и гарнирани така разнообразно са неустоими,особено с този мирис на сушена манатарка-божествено неповторим!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Благдаря,момичета. Много вкусни станаха наистина. Ше се радвам да ги опитате.

    ОтговорИзтриване
  10. Ама кажи ми сега, как да не ги направя?

    ОтговорИзтриване
  11. Йолинка, къде се слага сухата мая? Предполагам е в брашното. Почвам да ги правя. Стискай ми палци, защото нямам и кухненски ролки... :)

    ОтговорИзтриване
  12. Йолиии, направих ги и станаха божествено вкусни, златна си! Идеите ти са просто безценни. Наистина няма нещо, което да съм направила по твоя рецепта, и не само че е било успешно, ами винаги ни е харесвало. Прегръщам те, другарче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно на теб ли да стискам палци? Изобщо не ти е нужно подобно нещо, Гери! Толкова да си ми талантлива! Радвам се, че ти харесаха сухари те, да са ви хрускави! А маята съм пропуснала да отбележа къде се прибавя. Благодаря ти, че ми обърна внимание! Целувки и ог мен!

      Изтриване
  13. Йоли, уникална си! Много вкусно и красиво изглеждат и приканват да се направят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ги опиташ, Дими. Ще има да хрускате ... Благодаря ти много!

      Изтриване