неделя, 6 юли 2014 г.

Вишнев сладкиш




Продукти 

За вишните

500 г вишни
5 - 6 с.л. захар
малка пръчка канела
1 ч.л. натурално пшеничено нишесте

За трохите

100 г бадемов марципан
1 ч.л. брашно

 За тестото

150 г меко масло
100 г захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
2 яйца
130 г брашно
30 г натурално пшеничено нишесте
1 ч.л. бакпулвер

Заливка

30 г масло
60 г нарязани бадеми
2 с.л. прясно мляко
60 г захар





Приготвяне

* Почистете вишните и ги кипнете със захарта и канелата за около 2 - 3 минути. Прибавете нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете отново за минута и оставете вишните да се охладят. След това отстранете пръчката канела.

* За тестото разбийте маслото със захарта. Добавете лимоновата кора и ванилията, а след това едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с нишестето и бакпулвера. Сипете го в маслената смес  и разбъркайте.

* Нарежете марципана на парченца и с пръсти го стрийте на трохи като добавите 1 ч.л. брашно.

* Постелете дъното на тава с размери 22/24 см с хартия за печене. Разбира се, може да ползвате и малка кръгла тава. Изсипете тестото и го загладете. Върху него наредете вишните и посипете с марципановите трохи.




* Загрейте фурната на 170*  и изпечете сладкиша за около 30 минути.

* В малък съд заедно кипнете продуктите за заливката. Може да направите това и в микровълнова фурна.

* Извадете сладкиша от фурната и го залейте с бадемите. Върнете обратно и доизпечете за още десетина минути, или докато бадемите приятно се карамелизират. След изпичане оставете сладкиша добре да изстине преди да го нарежете. Да ви е сладко!




* Сладкишът става много сочен, леко киселичък и ароматен. Вишните може да замените с череши. Овкусете ги както на вас ви допада най-много. Подходящи аромати са ванилия, канела, звезден анасон, джинджифил, бергамот, индрише, лимонова кора. Ако нямате пшеничено нишесте може да го замените с натурално царевично.




.

24 коментара:

  1. Ох, тези вишни...
    И тази апетитна снимка :)
    Чудесен е, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Кооолко вкусно и ароматно, а и страшно сочно! Йолинка, чудесен сладкиш!
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден сладкиш Йоли! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва тази версия. Ще го пробвам. Чудя се дали може да се съчетае с някакво вино. Аз си мисля за бяло, макар това да е дръзка комбинация :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошен е просто този сладкиш! Такива апетитни цветове, такива апетитни снимки! Йолина работа отвсякъде! :) Отмъквам парченце за Филип, че тези дни не съм му правила нищо :)

    ОтговорИзтриване
  6. ММММ, вкуса ми е на небцето! Леко киселко, много свежо и невероятно ароматно, разкошен десерт, Йоли!
    И изглежда сякаш, ако се пресегна ще успея да си грабна това невероятно, изкусително парченце :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви приятели! Нали е вишнево време, да се запиша с една рецепта и аз. Разбира се, че ше е добре с вино. С ледено бяло и розе ще се получи преяъзходна комбинация!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесносладкишче!
    Да побързаме с вишните ,че са на превършване....
    Сънчева седмица,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, прекрасен сладкиш! Сещам се, че имам малко замразени в хладилника и преди да са дошли "новите" е добре да ги оползотворя ;) Ще се пробва този вариант, непременно. Хубава седмица

    ОтговорИзтриване
  10. Ще се радвам да го опитате, момичета. Много е свеж. Ще е чудесен и със замразени вишни. Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотен е! В къщи не обичат вишни, но в този вариант ще ги изненадам:)

    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хич не ги мъчи, Краси. Ако ти е харесал сладкиша го направи с череши. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  12. О, любими плодове, в страхотен десерт си ги включила Йоли!
    Толкова апетитни снимки! Чудесен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  13. Сочничък е! А и съм поканена на вишни тия дни;) Благодаря, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли,да не ти казвам колко пъти преглътнах,докато скролвах-тотален разкош!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси. Вишнево време е, ще се радвам да опиташ. Много си мила!

      Изтриване
  15. Страхотен, какво мога да добавя, Йоли, как успяваш?
    Изглежда и звучи разкошно, и снимките неустоимо изкушаващи -
    поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Диди, много си мила. Ти сама знаеш как успяваш. Когато правиш нещо с желание винаги се получава. Само в това е тайната.

      Изтриване
  16. Здравей Йоли. Много харесах сладкиша, имам вишни , но нямам бадемов марципан. Мога ли да го заместя с нещо или да го пропусна? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, можеш да го пропуснеш, Краси. Изобщо не се притеснявай. А ако искаш да има все пак нещо отгоре, много хубаво би се получило с маслени трохи или просто с натрошени твърди бисквити, разбъркани с малко течно масло. Но ако ще го правиш с бисквити е добре да ги покриеш по някое време с парче фолио за да не прегорят докато се пече сладкиша. Просто ще ти дадат хрупкавост. Благодаря ти, ще се радвам да го опиташ.

      Изтриване
  17. Благодаря, Йоли! Сладкиша стана прекрасен. Направих го с маслени трохи, всички го харесаха и даже не стигна. На дървото има още вишни, така че сега е ред на апетитния ти пай.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЕЕЕ, Краси! Супер много се радвам! Благодаря ти мила. Сигурно с трохи е също много вкусно. Да ви е сладко!

      Изтриване