петък, 3 юли 2015 г.

Рулца от лаврак в маслено-винен сос




Лавракът е хищна риба и може би затова го наричат "Морски вълк". Месото е великолепно! Умерено мазно, стегнато и сладко. Както и сьомгата, лавракът също се отглежда във ферми и слава Богу! И без това е достатъчно скъпа риба, а за див лаврак човек не може и да си помисли! Знаете, че когато купувате цяла риба е добре да се уверите, че очите са бистри, а не помътнели, хрилете са с розово-червен цвят, а не кафеникави и кожата е лъскава и блестяща. Тази проверка дава пълна гаранция, че рибата е прясна. За тази рецепта съм използвала филе от лаврак. Може сами да филитирате рибата или да купите готово филе от магазина. Длъжна съм да ви обърна внимание, ако решите да направите второто. Купувайте филе от лаврак винаги с кожа, тъй като трудно може да се определи дали в действителност това е лаврак или не е. Цената наистина е висока и не си струва да бъдем заблудени.

Продукти за 4 порции:

2 лаврака, само филе
125 г моцарела
100 г тънък зелен боб
100 г тънко нарязана сурова шунка
2 с.л. зехтин
сол на вкус

сос:

150 мл бяло вино
80 г масло
настъргана кора от 1/2 лимон
стрък естрагон, само листата
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

 * Нарежете филето на парчета. Ако е дебело внимателно го изтънете с домакинско чукче. Посолете.

* В средата на всяко парче риба сложете малко моцарела и зелен боб. Завийте на руло.

* Всяко рибено руло увийте в тънък резен шунка.



* Поставете рулата в тавичка и ги полейте със зехтин. Загрейте фурната на 180* и изпечете ястието за 15-20 минути.

* За соса кипнете виното и половината от маслото. Варете докато се редуцира на 1/3 и се сгъсти леко. Прибавете лимоновата кора и естрагона. Овкусете със сол и черен пипер. Дръпнете соса от огъня и добавете останалото масло. Бъркайте докато се стопи.

* Сервирайте рибените рула топли, поляти с маслен сос. Да ви е сладко!





сряда, 1 юли 2015 г.

Мус торта с вишни




 Блатовете на тортата не са сиропирани, тъй като тестото, от което са направени е изключително фино и леко. Има опасност при сиропиране да станат на каша. Блатът категорично не е подходящ да се изпече наведнъж и след това да се разреже на две хоризонтални части. Много е крехък и със сигурност ще се начупи. Затова, изпечете тестото на два отделни блата. За крема: ако не ви притеснява консумацията на сурови жълтъци може да пропуснете водната баня. В муса няма никакъв желатин, не се притеснявайте, че ще остане течен. Идеално ще се стегне в хладилника за една нощ. Мога да кажа, че това е една от най-вкусните торти, които съм правила. Никак не е сладка, а комбинацията между шоколад и леко киселите вишни е повече от изкусителна. Ще се радвам да опитате и вие!

Продукти за торта 20-22 см:

блат:

225 мл горещо кафе
100 г начупен на парченца натурален шоколад
50 г масло
1 яйце
150 г захар
ванилия
160 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

мус:

500 мл течна пълномаслена сметана
250 г начупен на парченца натурален шоколад
2 жълтъка
80 г захар
ванилия

пълнеж:

2 ч.ч. почистени вишни
1 ч.ч. захар
1-2 с.л. черешова ракия
1-2 гвоздейчета карамфил

глазура:

100 г натурален шоколад
100 мл течна пълномаслена сметана
20 г масло






Приготвяне:

* За да приготвите блата смесете в купа кафето, шоколада и маслото. Разбъркайте добре, докато всичко се стопи. В друга купа разбийте на пухкав крем яйцето със захарта. Добавете ванилията. Смесете брашното с двата вида набухвател и солта. Излейте в яйчената смес шоколадовата и разбийте за кратко, докато се смесят добре. Може да направите това и с обикновена бъркалка, а не с миксер. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Изсипете тестото в две тортени форми за печене с големина 20 см, покрити с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 15-20 минути. Охладете двата блата върху решетка и отстранете хартията.

* За муса разбийте на водна баня жълтъците и захарта, докато побелеят и започнат да се сгъстяват. Бъдете внимателни, водата не трябва да завира, за да не се сготвят жълтъците. Загрейте 250 мл от сметаната заедно с шоколада. Може да направите това на слаб котлон, водна баня или в микровълнова фурна. Разбъркайте на крем и охладете. Останалата сметана разбийте на сняг. За да сглобите муса смесете разбитите жълтъци с шоколадовия крем. Разбъркайте добре и накрая прибавете разбитата сметана. Бъркайте леко и внимателно, за може в муса да остане максимално количество въздух. Само така ще получите кадифена консистенция.

* За пълнежа кипнете за кратко вишните заедно със захарта, карамфила и черешовата ракия (или ликьор по избор). Ако имате малки деца пропуснете алкохола. Отцедете отделилия се сок и го запазете. С него може да напоите блата, въпреки, че аз не го направих. Смятам, че ще стане прекалено сладък. Сокът е чудесен за други сладкиши, кремове и сладоледи. Съхранявайте го в хладилник.

* За глазурата загрейте заедно шоколада, сметаната и маслото. Разбъркайте на гладък крем и охладете до стайна температура. Глазурата трябва да е гъста, но все пак течна за да може да облее тортата. Най-добре е да направите глазурата малко преди да я залеете. Така ще е достатъчно течна и лъскава.






* Време е да сглобим тортата. За да имате перфектна равна торта ви е нужен пристягащ ринг. В равна тортена чиния поставете единия блат. Покрийте го с отцедените вишни, като преди това сте отстранили от тях карамфила. Тук ще допълня, че изрязах двата блата с около 1 см за да станат по-малки от диаметъра на ринга.  Исках тортата отвън да само мус и да не се налага да я измазвам. На снимките с отрязаните парчета торта ще забележите, че блата е по-малък от самата торта и отвън тортата е само мус. Ако решите и вие да направите така, поставете ринга и налейте половината от муса . Той е сравнително течен и идеално ще запълни свободното пространство между блата и стените на ринга. Поставете отгоре другия блат. Залейте с останалия мус, пристегнете ринга и приберете тортата в хладилника за една нощ.

* Освободете тортата от ринга. За да нямате проблеми с отлепването му може леко да го загреете със сешоар. Залейте тортата с глазурата и гарнирайте с вишни. Приберете в хладилника до сервиране. Да ви е сладко!





вторник, 30 юни 2015 г.

Пфанекухен (Pfannkuchen) с череши




Десертът, който ви предлагам днес прилича на дебела сладка палачинка. Всъщност, това не е точно палачинка, но незнам как да го нарека на български. На немски Pfanne означава тиган, а Kuchen е сладкиш. "Сладкиш в тиган" не звучи много добре, затова нека го оставим с оригиналното му име. За тънките палачинки германците използват още няколко имена-Palatschinken, Eierkuchen и Crеpe. Руснаците казват на дебелите палачинки блини, американците пенкейк. Имената нямат никакво значение, важното е да е вкусно. Надявам се тази рецепта да ви хареса и на вас.

Продукти за 4 порции:

3 яйца
140 г брашно
ванилия
1/4 ч.л. сол
200 мл мляко
20 г стопено масло
500 г череши
60 г кристална захар
1 с.л. олио
пудра захар за поръсване
канела
2 с.л. кристална захар за поръсване на черешите

Приготвяне:

* Разбийте с млякото едно яйце, два жълтъка, ванилията, солта и стопеното масло. Добавете брашното, примесено с 2/3 от захарта. Разбъркайте на гладка смес и я оставете да престои 30 минути.

* Почистете черешите от костилките и ги поръсете с кристалната захар.

* Разбийте двата белтъка на сняг. На струйка сипете останалата захар и разбийте още малко. Внимателно ги прибавете към тестото.

* Загрейте олиото в тиган 26 или 28 см. Добре е да е с незалепващо покритие. Намалете силата на огъня под средната и излейте половината от тестото. Щом започне да се втвърдява отстрани, наредете отгоре череши.




* Гответе докато се стегне повърхността. С помощтта на чиния обърнете палачинката и я запечете и от другата страна.

* Поднесете десерта топъл, поръсен с канела и пудра захар. Да ви е сладко!

* Количеството е достатъчно за две хубави дебели палачинки. Плодовете може да са най-различни. Класиката е с ябълки или сини сливи.