Днешната рецепта за агнешки ребърца впечатлява с класическо българско трио от зелении – зелен лук, магданоз и джоджен.
Зеленият лук е богат на желязо, калий, витамин С и антиоксиданта кверцетин, а магданозът има свойството да регулира нормалната фунция на щитовидната жлеза и съдържа повече витамин C от портокалите. Джодженът пък има успокояващо действие върху организма. Май са все полезни неща, но най-важното си остава великолепния пролетен вкус!
Продукти за 4 порции:
1 кг агнешки ребра
2 с.л. олио
2-3 връзки нарязан зелен лук
1 връзка нарязан магданоз
1 връзка нарязан джоджен
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
* С остър нож или сатър нарежете ребрата на малки парчета. Не отстранявайте костите. След като агнешкото се сготви, ще се отделят много лесно.
* Загрейте мазнината и запържете месото до златисто от двете страни.
* Добавете лука и малко вода, колкото да не загаря гозбата. Задушете на тих огън, докато месото омекне напълно. По време на готвене, ако е нужно доливайте по малко вода, но бъдете внимателни. Течността не трябва да е много. В противен случай месото ще започне да се вари, вместо да се задушава.
* Прибавете магданоза и джодена. Гответе още 2-3 минути и подправете със сол и черен пипер. Сервирайте ястието топло. Да ви е сладко!