четвъртък, 20 август 2015 г.

Панирани смокини





Продукти за 4 порции:

8 зрели смокини
4 бисквити по избор
1 с.л. кокосови стърготини
1 с.л. сусам
1 с.л. счукани бадеми
2 с.л. брашно
1 разбито яйце
олио за дълбоко пържене






Приготвяне:


* Счукайте или смелете бисквитите на галета. Смесете ги с кокоса, сусама и бадемите. Оваляйте смокините в брашното, след това в яйцето и накрая в сухата смес. Може още веднъж да ги топнете в яйцето и отново в панировката. Така ще се получи по-плътна и хрупкава обвивка. Загрейте олиото и изпържете смокините до златисто. Отцедете ги върху кухненска салфетка и поднесете с мед или сос по ваше желание. Да ви е сладко!

* Смокините остават съвършено сурови отвътре. Запазват напълно целостта и свежеста си. Точно заради това в случая е необходимо пържене в малсена баня. Категорично не го заменяйте с печене, нищо няма да се получи. Във фурната смокините ще омекнат и ще се сготвят. При дълбокото пържене процесът е не-повече от минута, а панировката чудесно изолира вътрешността на плодовете и ги запазва напълно сурови. Като десерт смокините не са много сладки и се налага да ги сервирате с мед или друг сос. По мой вкус са най-хубави, ако ги поднесете с ароматно сирене и капка балсамова редукция.




неделя, 16 август 2015 г.

Шоколадов сладкиш с малини





Продукти:

200 г меко масло
200 г захар
4 яйца
ванилия
2 щипки сол
125 г брашно
100 г фино смлени бадеми
2 с.л. натурално пшеничено нишесте
ванилия
2 щипки сол
1 ч.л. бакпулвер
100 г настърган натурален шоколад
400 г малини

Приготвяне:

* Разбийте маслото и захарта до побеляване. Прибавете едно по едно яйцата. В купа смесете всички останали сухи съставки. Сипете ги към маслено-яйчената смес и разбъркайте.

* Покрийте тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го разстелете. Върху него сложете половината от малините. Натиснете ги с пръст за да потънат в тестото. Отгоре изсипете останалите малини.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 30-35 минути. Оставете го добре да се охлади, нарежете на квадрати и поръсете с пудра захар. По желание сервирайте със заквасена сметана. Да ви е сладко!







петък, 14 август 2015 г.

Барбун с кориандър и кускус




Наричат барбуна "Царската риба"! Още от древността е ценен заради стегнатото, сладко и ухаещо дискретно на море месо. Рибата е доста разпространена по света и семейството е голямо. Представено е от 6 рода и 55 вида, обитаващи морета и океани. Черноморският барбун е познат у нас още като Червен Милет, Султанка, Барбуня. Окраската му е сребристо-сива с черна лента по цялата дължина на тялото. Едва след като бъде уловен сменя цвета си в ярко оранжево-червен. Нашите рибки са дребни, но изключително вкусни. По-едър барбун може да купите от рибарските магазини, внос от различни държави.

Продукти за 4 порции:

4 големи барбуна
кориандър на зърна

марината:

1 с.л. рибен сос
1 с.л. соев сос
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. кафява захар
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. доматено пюре

за кускуса:

1 ч.ч. кускус
2 ч.ч. горещ пилешки бульон
4-5 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
шепа натрошени печени бадеми
шепа сварен нахут
1 малка краставица, нарязана на ситни кубчета

Приготвяне:

* Разбъркайте всички продукти за маринатата и залейте рибата. Посипете я със зърна кориандър и оставете да престои докато приготвите кускуса.





* Залейте кускуса с горещия бульон и го оставете да набъбне. Подправете със зехтин, лимон, сол и черен пипер. Добавете бадемите, нахута и краставицата. Разбъркайте кускуса и го разпределете в чинии.

* Изпечете рибата на скара или в силно загрята фурна на 200* за около 10-15 минути.

* Поднесете барбуна с кускус и свежа салата. Да ви е сладко!