сряда, 2 септември 2015 г.

Пиле с бадеми и лимонена трева




Ако лимонената трева е по-твърда я разрежете по дължина и извадете само сочната вътрешност. Твърдата обвивка сложете в маринатата и я отстранете преди да изпържите пилето. Опитайте предварително маринатата на вкус за да балансирате солеността.  Ако е нужно добавете соев или рибен сос. Ако по време на самото пържене ви се стори, че има нужда от допълнително мазнина, сложете 1-2 с.л. олио. Пилето става много вкусно, ако към маринатата прибавите и малко ситно нарязана люта чушка.

Продукти за 4 порции:

600 г бяло пилешко месо
2-3 стръка лимонена трева
2 скилидки чесън
1/2 главичка стар лук
парче джинджифил, колкото палец
2-3 с.л. натрошени бадеми или фъстъци
1 ч.л.захар
1 ч.л. лют пипер
1 ч.л. къри на прах
4 с.л. зехтин
2 с.л. соев сос
1 с.л. рибен сос

Приготвяне:

* Нарежете лимонената трева, чесъна, лука и джинджифила възможно ной-ситно. Смесете ги с бадемите, захарта, пипера, кърито, зехтина, соевия и рибения сос. Разбъркайте.

* Нарежете месото на парчета и го мариновайте в сместа за 30 минути. Изпържете го до златисто в сух тиган с незалепващо покритие. Сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!






четвъртък, 27 август 2015 г.

Локумено руло





Един бърз и лесен десерт, който ще искате да излапате скришно сами. От тестото съм направила две по-малки рула, но може да направите едно голямо. Препоръчвам да ползвате за намазване само белтък вместо цяло яйце или жълтък. По този начин коричката става невероятно хрупкава.

Продукти:

бутер тесто
локум
орехи
леко разбит белтък
кристална захар




Приготвяне:

* Няма кой знае какво за разказване, нито точни пропорции на продуктите. Трябва да нарежете локума на малки парченца, а орехите да начупите на едро. С тях поръсете обилно лист бутер тесто и го завийте на хлабаво руло. Подгънете краищата. Намажете с белтък и поръсете със захар. Загрейте фурната на 200* и изпечете рулото за около 25-30 минути. След като изстине го нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!





неделя, 23 август 2015 г.

Агнешко в сено




Представям ви една неустоимо вкусна идея за приготвяне на агнешко месо. Нужно ви е само малко уханно лятно сено, агнешко и по желание пресни билки. Опитайте и ще останете приятно изненадани от аромата на гозбата.

Продукти:

2-3 шепи сено
цало парче агнешко месо
сол и черен пипер на вкус
40-50 г масло
по желание червен пипер и билки

Приготвяне:

* Измийте сеното под течаща студена вода. Сложете го в глинен съд и оформете легло.

* Подправете месото със сол и черен пипер. Поставете го върху сеното и ако желаете поръсете с различни свежи билки.





* Нарежете маслото на кубчета и ги сложете върху месото. Налейте малко вода и захлупете. Ако печете в глинена тава покрийте с лист алуминиево фолио.

* Печете месото за един час под капак във фурна, загрята на 180*. След това махнете фолиото и печете до готовност и зачервяване. Поливайте периодично агнешкото със соса и ако е нужно добавяйте по малко вода.

* След като месото се изпече го извадете в чиния. Прецедете соса и по желание го сгъстете с 1 ч.л. нишесте, разтворено в малко студена вода. Да ви е сладко!